Mокри и клизави коловози

Srna
Mокри и клизави коловози

БАЊАЛУКА - У Републици Српској и Федерацији БиХ вози се по претежно мокрим и клизавим коловозима, а у вишим предјелима мјестимично има угаженог снијега.

На ширем подручју Присике и Босанског Грахова, као и на магистралном путу Босански Петровац - Дрвар, те понегдје у вишим предјелима /Купрес, Влашић/ пада снијег и мјестимично се задржава на коловозу.

Јак вјетар дува на путевима Бихаћ - Босански Петровац - Кључ и Босански Петровац - Дрвар, а на путевима Ливно-Шуица-Купрес и Прилука-Гламоч формира сњежне наносе.

На путу Нови Травник - Бугојно /Ростово/ пада ледена киша, због чега се саобраћа отежано.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске упозоравају на опасности од одрона на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, а возачима савјетују опрезну и спорију вожњу, уз обавезну употребу зимске опреме.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па из АМС возаче моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука-Добој и дионице магистралног пута Јоховац-Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

Ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка-Добој један.

На магистралном путу од Клашница до Приједорске петље, изводе се радови од 7.00 до 16.00 часова, због чега се саобраћај одвија успорено, те се возачи моле на опрезнију вожњу.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз постављене семафоре.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце на снази је обустава саобраћаја сваки дан осим недјеље у времену од 9.00 до 15.00 часова.

Саобраћај се за вријеме обуставе преусмјерава на путне правце Кола - Стричићи-Чађавица - Мркоњић Град и Црна Ријека - Јајце - Мркоњић Град.

Ван времена обуставе саобраћај се одвија једном траком уз регулацију свјетлосном сигнализацијом.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

На регионалном путу Укрина - Горња Вијака саобраћај се због клизишта одвија једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде, саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На регионалном путу Братунац три - Дрињача од поноћи до 7.00 и од 16.00 часова до поноћи на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од 3,5 тома и аутобусе класе "М3" због радова на санацији клизишта.

Ова забрана не односи се на аутобусе "Дринатранса" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На магистралном путу Јајце - Црна Ријека у мјесту Угарак, због санационих радова од 7.00 до 16.00 најављене су повремене получасовне обуставе саобраћаја уз 15-минутно пропуштање возила.

Послије 16.00 часова на овој дионици саобраћа се наизмјенично једном траком.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел "Врандук", од 5.00 до 21.00 час саобраћај се одвија двосмјерно.

Од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5. часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе могу користити обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона алтернативне правце Добој - Шићки Брод - Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Деминерски радови изводе се од 7.30 до 16.00 часова на магистралном путу Босански Петровац - Кључ, на превоју Ланиште, па на овој дионици долази до 15-минутних обустава саобраћаја уз 15-минутно пропуштање возила.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Због радова обустављен је саобраћај на граничном прелазу Делеуша-Враћеновићи и преусмјерен на друге граничне прелазе.

Због безбједносних разлога и даље је обустављен саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана