Млијека све мање у маркетима

Анита Јанковић Речевић
Млијека све мање у маркетима

БАЊАЛУКА - Залихе млијека у маркетима су на минимуму, а због страха да би домаће становништво могло остати без ове основне животне намирнице поједини трговци из Српске предложили су надлежнима у БиХ, да по узору на Србију, забране извоз млијека док се ситуација на тржишту не стабилизује.

Да је на рафовима тања понуда посљедњих дана увјерили су се и грађани који су у појединим маркетима затекли производе тек двије мљекаре, док је раније избор био вишеструко већи.

У компанији “Фрукта трејд” из Дервенте тврде да, ако се оваква ситуација настави, за десет дана на полицама неће бити ни литре млијека.

- У уторак смо упутили допис Министарству трговине и туризма РС у којем смо указали на проблеме са снабдијевањем млијека. Предложили смо да и БиХ уведе забрану извоза са циљем да се обезбиједе довољне количине за домаће тржиште. Бројне земље су посегле за том мјером.

Наши прерађивачи извозе на ино-тржиште, а нама испоручују робу на кашичицу - наводе у “Фрукта трејду” и додају да надлежни морају хитно реаговати.

У поменутој компанији, која има трговачке ланце широм РС, тврде да у овој кризи профитирају само прерађивачи млијека.

- Фармери грцају у проблемима од суше, поскупљења сточне  хране, ђубрива, горива, а откупна цијена је никаква. С друге стране, ми имамо ограничену маржу на осам одсто, што није довољно ни да се подмире трошкови струје - жале се у “Фрукта трејду”.

Залихе млијека топе се и у маркетима “Ас”, иако, како кажу у овом трговачком ланцу за сада нема масовне куповине.

- На полицама наших маркета тренутно има млијека, снабдјевени смо јер имамо нешто залиха, али сви добављачи нам испоручују и до 60 одсто мање количине у односу на раније. И спорно је само млијеко, други млијечни производи уредно стижу - рекли су у маркету “Ас”.

С друге стране, директор компаније “Тропик” и предсједник Удружења послодаваца трговине Бојан Рисовић каже да иако је домаће тржиште у пат позицији, ипак не би требало уводити забране извоза.

- Противник сам било каквих забрана извоза јер такве блокаде доводе до несташица производа. Имамо проблема са набавком млијека, залихе су мале као у свим другим трговачким ланцима јер су добављачи знатно смањили испоруке. БиХ је много млијека увозила из Србије, а чињеница је да наше мљекаре због високих цијена у иностранству имају мотив за извоз. Несташица ће дефинитивно бити - тврди Рисовић и додаје да грађани у наредном периоду могу очекивати додатни раст цијена млијека.

Да ће млијеко поново поскупјети тврди и власник и директор билећке мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје, али не прецизира за колико.

- Цијена сировог млијека још није дошла на ниво који може испратити трошкове производње, а када се то деси рашће и цијене млијека у маркетима - казао је Вукоје.

Додаје да мљекара “Пађени” ради стандардно добро, да није дошло до пада производње млијека.

- С наше стране сматрам да је домаће тржиште добро снабдјевено и да неће доћи до значајних поремећаја, чак ни у теорији грађани не могу остати без млијека, а камоли да се то деси. Мљекарски сектор у РС може подмирити потребе домаћег становништва - тврди Вукоје. 

Директор производње у сарајевској мљекари “Милкос” Дино Бачвић рекао је да испоруке млијека трговачким ланцима нису смањење драстично. 

- На свим тржишта у окружењу постоји недостатак сировог млијека, па тако и у БиХ и наша производња је због тога незнатно смањена али то није забрињавајуће. Индиректан проблем нам наноси одлука Србије о забрани извоза јер су поједине мљекаре из БиХ које су од тамо увозиле сирово млијеко због тог потеза остале без сировине и окренуле се откупу домаћег млијека чиме су аутоматски нама смањене расположиве количине за прераду - појашњава Бачвић за “Глас”.

Произвођачи млијека у Српској због низа проблема најављивали су да ће просути млијеко по улици уколико се нешто ускоро не ријеши. Фармер Чедомир Боројевић из Шамца сматра да такви радикални потези никоме ништа добро не би донијели, али наглашава да се хитно мора радити на повећању откупне цијена млијека.

- Цијена млијека уз подстицаје ресорног министарства не би смјела у овом моменту бити испод 1,50 КМ, а она је око 1,05 КМ јер је откупна цијена код мљекара 0,80 КМ а подстицај је 0,25 марака. Министарство и мљекаре нешто предузимају, увозе јунице али због комплетне ситуације број произвођача се стално смањује, краве завршавају на клању, а опада и производња млијека по грлу због суше - прича Боројевић.

Дестимулација

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да мљекарски сектор ове године карактерише стагнација нивоа производње и откупа сировог млијека уз пад испоручилаца сировог млијека због одустајања ситних произвођача.

- Откуп је од јануара до јула смањен за 7,26 одсто. Међу разлозима је смањена производња по грлу због лошије исхране изазване поскупљењем крмних смјеса и концентроване хране за више од 40 одсто. Додатни проблем су посљедице суше, те што откупне цијене сировог млијека не прате цијене сточне хране што дјелује дестимулативно на произвођаче - навели су у ресорном министарству. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана