Митрополит Хризостом: Имам из Козарца просуо отров у јавни простор

Срна
Митрополит Хризостом: Имам из Козарца просуо отров у јавни простор

БАЊАЛУКА - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом сматра да је главни имам Меџлиса Исламске заједнице Козарац Амир Махић својим говором у којем је Светом Сави приписао фашизам, а Српској православној цркви (СПЦ) секташтво просуо отров у јавни простор, те позвао Исламску заједницу да се изјасни да ли стоји иза тих ријечи.

-Јако нас је то увриједило и мораћемо реаговати. Ми смо због тога већ и изашли из Међурелигијског вијећа, јер са таквим људима не можемо више бити у заједници. Морамо бити јасни да више нећемо толерисати такве увреде и такво тровање простора, у којем се крећу и млади људи - нагласио је митрополит Хризостом.

Његово високопреосвештенство очекује изјашњење Исламске заједнице да ли стоји иза таквих ријечи, или их осуђује и одбацује.

-Сматрао сам да у црквама и џамијама у бесједама треба увијек говорити добро, те свједочити и препоручивати добро, а никада сијати отров, који је опасан - рекао је митрополит Хризостом новинарима у Бањалуци.

Сматра да је застрашујуће то што се имам у Козарцу на дан када се обиљежава Свети Сава дрзнуо да вријеђа овог просветитеља као личност, те не само њега, него и Српску цркву и српски народ.

Митрополит Хризостом је истакао да је то срамота и за сваку осуду, те напоменуо да није први пут да се тако нешто дешава.

-То је почело послије избора да се говори против српског народа, те су и многи други имами, па чак и високи представници исламске заједнице, затровали овај простор својим непромишљеним изјавама, као што је то изјава имама из Козарца - рекао је митрополит Хризостом.

Махић је рекао да је Свети Сава био “веома контроверзна личност”, да је то “један од чиновника СПЦ” и да је “лаж да је просветитељ”, објављено је у видеу са те службе на локалном порталу “козарац.еу”.

Према његовим ријечима, двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље су, како је навео, национализам и фашизам, а “зачетник идеологије мржње према другоме је управо Свети Сава”

Снимак је уклоњен са наведеног портала на којем је био доступан до јутрос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана