Министарство иностраних послова БиХ опструише важан пројекат у Требињу: Турковићева “минирала” аеродром

Маријана Миљић Бјеловук
Министарство иностраних послова БиХ опструише важан пројекат у Требињу: Турковићева “минирала” аеродром

БАЊАЛУКА - Министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић повукла је сагласност на првобитни меморандум о сарадњи између Србије и БиХ за дуго најављивану изградњу аеродрома у Требињу, а то ће, како је потврђено “Гласу Српске”, утицати на почетак реализације тог важног пројекта за Херцеговину.

Савјет министара БиХ у сриједу је требало да да зелено свјетло на нацрт меморандума о разумијевању и сарадњи за изградњу аеродрома у Требињу између БиХ и Србије. Након сједнице саопштено је да је само утврђен приједлог основа за вођење преговора ради закључивања меморандума.

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић рекао је “Гласу Српске” да су се проблеми јавили јер је министарка иностраних послова Бисера Турковић дан пред саму сједницу Савјета министара обавијестила Генерални секретаријат да првобитно позитивно мишљење на меморандум повлачи.

- Она је у свом образложењу навела да тај документ треба вратити и поново размотрити правни основ јер су у питању двије државе. Турковићева није била на Колегијуму Савјета министара пред саму сједницу, па су бошњачки министри, прије свега министар безбједности БиХ Селмо Цикотић, тражили да се та тачка повуче са дневног реда - навео је Митровић.

Нагласио је да су сат пред сједницу Савјета министара успјели да промијене назив документа, због чега је та тачка остала на дневном реду како меморандум не би био у потпуности заустављен.

- На све могуће начине покушава се онемогућити да дође до потписивања меморандума између двије земље. Ништа нас више не може изненадити од Турковићеве. Позадина је у ствари да тај меморандум не буде потписан и да се на неки начин ограниче даље активности на реализацији овог значајног пројекта, не само за Херцеговину, већ и за Српску, БиХ и Србију - истакао је Митровић.

Он је нагласио да је Турковићева примијенила исти стил као и код многих других одлука када је у питању Српска, иако све те одлуке нису само у интересу Српске већ и БиХ.

Објаснио је да је сада процедура до формирања меморандума па и његово само потписивање између БиХ и Србије много дужа и пролонгирана за неколико корака. 

- То је један дужи процес, али испунићемо ми и ту форму, па се вратити поново на Савјет министара. Сада документ који је усвојен у сриједу на Савјету министара иде на Предсједништво БиХ, које треба да да своју сагласност. Онда ми ступамо на сцену и формирамо групу која ће се бавити усаглашавањем и преговорима, те утврдити нацрт меморандума за који је потребно тражити мишљење свих потребних институција - рекао је Митровић.

Тек онда ће се тај нови меморандум наћи на сједници Свјета министара.

- На крају, то све сада захтијева дужу процедуру - навео је Митровић.

Из Министарства саобраћаја и веза РС казали су “Гласу Српске” да ће Министарство комуникација и транспорта БиХ и Канцеларија за законодавство Савјета министара БиХ технички дорадити приједлог основа за вођење преговора ради закључивања меморандума прије упућивања ка Предсједништву БиХ. Навели су и да их је Аеродром Требиње обавијестио да је обезбијеђен новац за експропријацију земљишта.

Документација

У Министарству саобраћаја и веза РС казали су да је у току израда урбанистично-техничких услова и процјена утицаја на животну средину за изградњу аеродрома у Требињу.

- Очекујемо доношење рјешења Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију. У току је и израда техничке документације за објекте нискоградње и високоградње - навели су у Министарству саобраћаја и веза РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана