Милуновић: Рад Института за нестала лица обесмишљен

Срна
Милуновић: Рад Института за нестала лица обесмишљен

ПЕТРОВО- Министар рада и борачко-инвалидске заштите Репулбике Српске Душко Милуновић поручио је да рад Института за нестала лица БиХ обесмишљен јер ће његовом динамиком бити потребно 183 године да се пронађе 1.648 несталих Срба.

Милуновић је на Озрену, током обиљежавања Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, рекао да је отежано тражење, идентификација, проналажење несталих жртава, што најтеже пада породицама којима је непозната судбина њихових најближих, начин на који су страдали, а нису у могућности ни да посмртне остатке сахране у складу са српским обичајима, вјером и традицијом.

"Колико се ради на нивоу БиХ на идентификацији и тражењу довољно указује податак да је у овој години до почетка августа идентификовано, односно ексхумирано свега девет лица, а, ако узмемо у обзир да Република Српска потражује 1.648, математика каже да ће овом динамиком бити потребне 183 године да би се ово завршило", изјавио је Милуновић.

Милуновић је поручио да ове чињенице указују на бесмисао Института за нестала лица БиХ, те навео да је број пронађених Бошњака процентуално далеко већи.

"Рат је оставио далекосежне посљедице - разарања, али и велики број погинулих. Погинуло је 23.557 бораца Оружаних снага Републике Српске, 6.505 цивила је убијено у Одбрамбено-отаџбинском рату. Више од 5.000 је несталих, а сада у овом тренутку 1.648 људи се води као нестало које потражује Републике Српске", рекао је Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић поручио је да ова организација не може да обиљежава Међународни дан несталих заједно са онима који су убијали Србе.

"Неколико година су нас молили да дођемо да заједно са њима обиљежавамо дан несталих у Сарајеву, прошле године у Мостару... Међутим, они су данас у Бањалуци", изјавио је Лазић.

Он је навео да су за обиљежавање овог датума изабрали Озрен, гдје је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату био егзодус више од 7.500 Срба.

Лазић је поручио да је незадовољан радом Института за тражење несталих лица БиХ за који каже да се, уз сагласност Владе Републике Српске и других институција, треба укинути и вратити Републици Српској као што је то било раније, или реконструисати.

Према његовим ријечима у 2021.години пронађено је само једно тијело српске националности, а 11.јула у Поточарима је сахрањено 50 тијела Бошњака.

Лазић је примјер нерада Института за нестала лица показао и на ДНК анализи 1.657 тијела у три костурнице у Републици Српској, а 27 година које нико није отворио.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић заједно са изаслаником српског члана предсједништва БиХ Бошком Томићем положио је вијенац пред Спомен-крстом за нестале и погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату, код Манастира Светог Николе на Озрену, и пред спомен-кип Споменку Гостићу.

Вијенац је положила и делегација Конзулата Србије у БиХ.

Руже су положиле делегације институција Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука, републичке организације и удружења, као и асоцијација од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Претходно је игуман Гаврило, уз свештенство, служио парастос код реконструисаног Спомен-крста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана