Милорад Којић: Притисак суда на одбрану генерала

Г. М.
Милорад Којић: Притисак суда на одбрану генерала

Бањалука - Расписивање међународне потјернице за пензионисаним генералом Војске РС Новаком Ђукићем представља додатни притисак Суда БиХ на његову одбрану да не дође до понављања поступка у предмету "Тузланска капија", изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Он је истакао да је Суд ту потјерницу расписао зато што је Ђукићева одбрана реконструкцијом дешавања на Тузланској капији доказали да граната није могла доћи са положаја Војске РС.

- Генерал Ђукић није никакав бјегунац. У моменту када је отишао у Србију на лијечење није било никаквих ограничења Суда за напуштање територије БиХ, а његов тим одбране доставио је Суду комплетну медицинску документацију којом се потврђује да је Ђукић на лијечењу - каже Којић.

Црвену потјерницу за Ђукићем, који се налази на лијечењу на Војномедицинској академији у Београду, Интерпол је расписао на захтјев Суда БиХ. У Министарству правде Србије рекли су да власти Србије за Ђукићем неће расписивати потјерницу и да с обзиром на то да је држављанин Србије, неће бити изручен БиХ.

Ђукић је 2010. године осуђен на 25 година затвора, али је Уставни суд БиХ поништио ту одлуку јер му је суђено по погрешном закону. Апелационо вијеће Суда БиХ у јуну му је смањило казну на 20 година затвора, а Ђукић је између двије пресуде отишао у Београд. Суд је 7. октобра наредио расписивање централне потјернице за њим.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана