Додик за “Глас”: Умјесто домаће привреде помажемо њемачку

Вељко Зељковић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Централна банка БиХ располаже са око 15 милијарди марака девизних резерви, од којих грађани БиХ немају апсолутно никакве користи и то би требало под хитно промијенити, те дио тог новца умјесто у иностране уложити у куповину домаћих обвезница, што би значајно допринијело санацији енергетске кризе и очувању привреде у БиХ.

Истакао је ово за “Глас Српске” српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, појашњавајући како би се минималним измјенама постојећег Закона о ЦБ БиХ могло доћи до овог рјешења, које би умногоме финансијски помогло БиХ.

Према његовим ријечима, сада је на сцени невјероватна ситуација да БиХ не може да користи новац из властитих резерви, а то може да ради Њемачка.

Тврди да БиХ тренутно има покриће за штампање близу милијарду марака, које би сигурно добро дошле у енергетским и економским изазовима који слиједе, али и да је то према поменутим закону забрањено.

- Истовремено, ми овдје имамо Кристијана Шмита, имамо Јохана Сатлера, имамо двоје судија Уставног суда, једно из Њемачке, друго је Њемица из Швајцарске, који су овдје очигледно дошли да троше наше паре, а нас да држе у гету - каже Додик.

Појашњава да је од 7,5 милијарди евра девизних резерви, колико БиХ тренутно има, 5,5 милијарди употријебљено за куповину обвезница њемачких покрајина, појединих провинција у Француској, а нешто је искоришћено и за њемачке обвезнице на савезном нивоу.

- У посљедњих четири, пет година за то што држимо у депозитима ми плаћамо камату. умјесто да се тај новац искористи за куповину обвезница ентитета, кантона или Брчко дистрикта. Они нам то не дозвољавају. Зашто? Зато да би се Њемачка јефтино финансирала нашим парама, а ми узимали кредите код комерцијалних банака. Не знам ко је овдје луд. Или сам луд ја, или су сви други полудјели - каже Додик.

Наводи и да је шокантно да не постоји политичка воља да се то промијени, те да када је то прије неколико година први пут поменуо, њемачка амбасадорка је звала његовог шефа кабинета да му каже да то што говори није коректно.

- Дакле, није рекла да је нетачно, већ да није коректно - рекао је Додик, додајући да је сада право вријеме да се ово питање поново актуелизује.

С Додиком се слаже и декан Економског факултета у Бањалуци и предсједник Фискалног савјета Српске Миленко Крајишник, наглашавајући да би дио новца од постојећих девизних резерви ЦБ БиХ, којим се у ствари “покрива” марка, како то прописује “каренси борд”, сигурно требало искористити и за куповину обвезница на домаћем тржишту. Да би до тога дошло, неопходно је прије тога приступити измјенама постојећег Закона о ЦБ БиХ.

- Да ли је то и политички изводљиво, то је друго питање. Обвезнице су развојног карактера и намијењене су за санирање посљедица криза. Ни БиХ није имуна на то, те је ово питање потребно што прије отворити како се не би стало са привредним развојем у околностима када не знамо шта сутра носи. Све земље користе разне монетарне инструменте за превазилажење разних финансијских недаћа. То је БиХ онемогућено јер тренутно има закон који то не дозвољава. И на томе се и даље инсистира, иако те девизне резерве БиХ које су уложене у поједине обвезнице не доносе никакав приход, а некада је чак и негативан - каже Крајишник.

Опасности

Према ријечима српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, девизне резерве служе као покриће за конвертибилну марку и уколико би нека од иностраних земаља одлучила да блокира средства која је добила од БиХ у виду њених девизних резерви, то би готово извјесно могло довести до “рушења” монетарног система БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана