Милорад Додик и Милош Лукић данас у Суду БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Милорад Додик и Милош Лукић данас у Суду БиХ

САРАЈЕВО - Предсједник Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора “Службеног гласника РС” Милош Лукић појавиће се данас на рочишту у Суду БиХ, рекао је “Гласу” Додиков адвокат Горан Бубић.

Нагласио је да се Суд БиХ није изјаснио јуче о његовом приједлогу да суђење Додику и Лукићу буде пребачено из те правосудне институције у Основни суд у Бањалуци.

- Нису се изјаснили о мом приједлогу. Рочиште није опозвано. Тако да ми планирамо да се појавимо у Суду БиХ. Нисмо тражили одгађање рочишта, они ваљда знају ред ствари - рекао је Бубић.

Он је дан раније за “Глас” рекао да су искористили законску могућност да траже пренос суђења са Суда БиХ на правосуђе у Бањалуци.

- То можемо да тражимо на основу одредбе 27 Закона о кривичном поступку БиХ. На адресу суда БиХ упутили смо опширан захтјев са пуно аргумената - поручио је Бубић.

Осим адвоката Бубића, главном претресу присуствоваће и чланови ширег тима за одбрану председника Српске, међу којима су београдски и хрватски адвокати, Горан Петронијевић и Анто Нобило.

Из Суда БиХ казали су да су тек јуче запримили приједлог Додикове одбране за преношење вођења поступка на надлежни суд у Бањалуци, али да нису донијели одлуку.

- Тај предмет је у раду. Такође, нисмо запримили захтјев за одгађање рочишта Додику и Лукићу - казали су за “Глас” у Суду БиХ.

Додик је рекао да је процес који се против њега води у Сарајеву политички, а не правни те да потврђује да је БиХ земља апсурда.

- То је примарно политички процес. Нема никакве основе у закону. Чињеница је да странац који није изабран одлуком мијења закон, штитећи своја недјела, тврдећи да свако ко не поступа како он каже, зато што је он неко измишљено божанство, иде у затвор од шест мјесеци до пет година - рекао је Додик.

Он је указао на то да то говори више о БиХ, за коју каже да је земља апсурда, што је и овај случај потврдио.

- Да један странац може одлуком мијењати законодавство - то не може проћи ни код молера на правном факултету, а камоли код студената - оцијенио је Додик.

Он је, цитирајући нобеловца Иву Андрића, рекао да када се уђе у БиХ - логика престаје.

- Овдје никакве логике нема. Имате суд и тужилаштво на нивоу БиХ који немају уставну основу, јер Устав БиХ није дао право БиХ на правосуђе. То је наметнуто одлукама које нису у складу са Уставом и Дејтоном - појаснио је Додик.

Суд БиХ је 11. септембра потврдио оптужницу против Додика и Милоша Лукића, која их терети за кривично дјело неизвршавање одлука високог представника у БиХ Кристијана Шмита, којег РС не признаје. Оптужница против Додика и Лукића је услиједила након што је Народна скупштина РС 27. јуна ове године усвојила два закона, које је по редовној законодавној процедури Додик потписао те су након тога објављени у “Службеном гласнику РС”. Ради се о законима у којима стоји да одлуке ОХР-а више неће бити објављиване у “Службеном гласнику”, односно неће бити поштоване у Српској, док се други односио на то да Српска више неће примјењивати одлуке Уставног суда БиХ.

Изјашњење

Милорад Додик и Милош Лукић су се на рочишту за изјашњење кривице, које је одржано 16. октобра у Суду БиХ, изјаснили да не разумију оптужницу па је судија за претходни поступак Јасмина Ћосић Дедовић констатовала да су се они самим тим изјаснили да нису криви. Након тога главно рочиште било је заказано за 21. новембар, али је оно отказано на захтјев одбране предсједника Републике Српске, односно због обавеза које је Додик преузео прије него што је тај главни претрес био заказан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана