Милиони за опрему, обуку, али и угођај

Ведрана Кулага
Милиони за опрему, обуку, али и угођај

Сарајево - Министарства, агенције, дирекције и друге институције БиХ лани су имале на располагању готово 300 милиона марака за зацртане пројекте, а новац је отишао за опремање прелаза, компјутерску опрему, разне обуке, али и за стварање бољег амбијента за посјетиоце на појединим адресама.

Подаци о утрошеном новцу те предложеним и завршеним пројектима, који су дошли од институција БиХ, сумирани су у годишњем извјештају који је недавно добио зелено свјетло министара у Савјету министара БиХ.

Ријеч је о документу о утрошку средстава у 2017. години којима су финансирани пројекти из Програма јавних инвестиција/Развојно-инвестициони програм који обухвата период од 2017. до 2019. године.

У програм је укључен 261 пројекат чија је вриједност 1,809 милијарди марака.

- План утрошка за 2017. годину тежио је 292,3 милиона, а реализован је са 53,22 одсто - казали су у Министарству финансија и трезора БиХ.

Тачка је стављена на 38 пројеката чија вриједност прелази 30 милиона КМ, док је настављен рад на 104 пројекта вриједна скоро 125 милиона марака.

План улагања за прошлу годину је, према оцјени надлежних, најбоље постављен за пројекте из сектора водоснабдијевања и санитације те туризам, а доста добрих потеза и рјешења дато је и у сектору трговинска политика.

Међу пројектима на које је лани стављена тачка су замјена и обнова компјутерске опреме у Центру за уклањање мина БиХ, али и унапређење прекограничне сарадње БиХ са земљама у окружењу, за шта је била задужена Дирекција за европске интеграције.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ завршила је пројекат вриједан готово пет милиона марака који се односи на унапређење административно-техничких капацитета те увођење савремених модела за извјештавање.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ завршило је посао чији је циљ подршка управљању водним ресурсима у сливу ријеке Дрине, као и пројекат обнове и изградње комуналне и социјалне инфраструктуре на просторима гдје живе расељени и повратници. 

Новац је одлазио и на пројекте јавних дебата и заједничку базу података код Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ те за пројекат “апликативна рјешења за посјетиоце у згради Парламента БиХ”.

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ је неколико милиона уложила у градњу граничног прелаза Ивањица, а  неколико пројеката имала је и Канцеларија координатора за реформу јавне управе.

Они су се односили на изградњу капацитета за борбу против корупције у структурама државне службе у БиХ, као и на имплементацију заједничких сервиса за е-услуге.

У Министарству финансија и трезора БиХ су нагласили да је направљен преглед реализације пројеката из Програма јавних инвестиција који су лани стекли статус “у имплементацији”.

Ти послови “тешки” су 6,79 милиона, а прошле године је за њих утрошено више од 2,3 милиона.

- На тој листи су, између осталих, унапређење рада и увођење међународних стандарда у лабораторији при Агенцији за форензичка испитивања и вјештачења, те унапређење рада на предметима ратних злочина - кажу у Министарству финансија БиХ.

У плановима институција за наредни период записани су обнова возног парка, учење страних језика, заштита тајних података те крим-обавјештајни курс.

У Савјету министара БиХ су казали да су на сједници задужене све институције да се држе инструкција када се ради о кандидовању нових пројеката и да ажурирају податке о постојећим пројектима. Из невладиног сектора су упозорили да свака марка мора бити утрошена за шта је и намијењена јер БиХ нема луксуз да се разбацује ни домаћим ни новцем из страних токова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана