Милан Ситарски: Блокада избора је легитимна опција

Вељко Зељковић
Милан Ситарски: Блокада избора је легитимна опција

Представници бошњачких, али оних партија које су представљају као грађанске, свјесно опструишу преговоре о измјенама Изборног закона БиХ јер им је циљ да и наредни избори буду одржани по старим правилима игре.

Каже ово за “Глас Српске” члан стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара, Милан Ситарски, коментаришући чињеницу да је Приједлог измјена и допуна Изборног закона БиХ Хрватског народног сабора дочекан на нож и означен као суштински неприхватљив, јер наводно води ка даљњој етничкој подјели земље.

-  То наравно да није тачно. Овим предлозима ХНС-а био би обезбеђен легитимитет и Уставом загарантована конститутивност свих народа, па и оних “осталих”. Уколико не буду усвојене измене овог закона, то би било као да планирамо одиграти фудбалску утакмицу на којој се не би знала никаква правила, па ни шта је офсајд, фаул, аут или пенал, те колико играча у тиму може играти на терену. Централна изборна комисија БиХ би у том случаја, као техничко оперативно тело, преузела улогу законодавне власти из руку Парламента БиХ. То би био пузајући државни удар, отимање овлашћења на мала врата - каже Ситарски.

ГЛАС: Да ли је крајњи циљ бошњачких партија понављање сценарија “Комшић”?

СИТАРСКИ: Желе поновити тај сценарио прошлих избора који се односио не само на Предсједништво БиХ, већ и на Дом народа ФБиХ и Клуб Хрвата у овом законодавном телу. То би била потпуна дисторзија начела легитимног и пропорционалног представљања једног народа. И то је главни мотив већине бошњачких партија, па и оних које себе називају грађанским, да не буду уведене никакве измене изборног закона до наредних избора. И на том путу тренутно им ништа не стоји. Њима одговарају и ове политичке трзавице и несугласице између Бањалуке и Сарајева, које онда користе као изговор да блокирају и обесмисле и разговоре о изменама Изборног закона у БиХ.        

ГЛАС: Шта ако преговори пропадну, које потезе би могли да повуку представници ХНС-а?

СИТАРСКИ: Блокада избора је легитимна опција у овим околностима, јер Хрвати не желе дозволити да нож и погача поново буду у рукама ЦИК БиХ, а поготово јер је нелегитиман. Верујем да ће ХНС добро проценити ситуацију, те одредити тренутак када ће закључити да нема више ништа од преговора. Очекујем да направе, да тако кажем, једну “кост бенефит” анализу - шта могу, а шта не да изнесу у наредном периоду, односно коју позицију могу да бране пред међународном јавношћу. Мислим да је у овом тренутку аргументација ХНС јака. Ако бошњачка страна пак одбије све њихове предлоге, хрватска страна ће кренути у нову дипломатску офанзиву, а како би међународним актерима објаснили како и због чега наредни избори не могу бити одржани.

ГЛАС: Шта мислите о иницијативи да се, уз арбитражу три предсједника, Турске, Србије и Хрватске покуша доћи до рјешења? Зашто се бошњачке партије толико противе томе?

СИТАРСКИ: Из истог разлога који сам већ поменуо. Њима решења не одговарају. Не заборавимо, нема договора који може бити спроведен без Парламента БиХ, тако да је свака прича како не треба пристајати на разговоре ван државних институција прилично шупља прича. Треба разговарати, те у ту причу укључити све оне који би могли понудити нека решења. Ма ко то био. Србија, Хрватска Турска, ЕУ, Америка... Па што и не Русија.

Минимум простора

ГЛАС: Оно што упада у очи јесте то да Бошњацима смета евентуална арбитража Србије или Хрватске, али не и САД или рецимо Њемачке?

СИТАРСКИ: Можда треба окупити све како се неко не би случајно осетио закинутим. Можда би требало направити некакву конференцију на којој би учешће узели сви поменути међународни фактори. У једном тако усклађеном приступу маневарски простор оних који желе да купе још времена и игноришу било какав дијалог, био би сужен до минимума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана