Метеоролог Милица Ђорђевић за “Глас”: Екстреми постају правило

Анита Јанковић Речевић
Метеоролог Милица Ђорђевић за “Глас”: Екстреми постају правило

БАЊАЛУКА - Ведро, плаво небо и сунчево бљештавило ових дана у Републици Српској, али и шире, “сакрио” је пустињски пијесак са сјевера Африке, а на пут дуг хиљадама километара послао га је снажан антициклон и јужни вјетар који дува од викенда.

Метеоролог Хидрометеоролошког завода Републике Српске Милица Ђорђевић појаснила је за “Глас” појаву жутог, замућеног неба и јаког, топлог вјетра, који није толико карактеристичан за наше крајеве.

- Реч је о великом антициклону који се формирао изнад западне Европе захвативши и Средоземље, Јадран, западни Балкан, нарочито наш регион. У склопу овог система, који је веома простран, имамо јако јужно струјање које захвата и север Африке транспортујући ветар који је пун честица пустињског песка и зато је атмосфера замућена. На небу се то јако лепо примети, нарочито када се погледа у даљину, ка брдима, где је видљивост смањена. Иако нема облачности, небо је бело, односно сиво, управо због честица песка - појаснила је Ђорђевићева и додала да слиједи пролазна киша, која ће испрати атмосферу и већ данас ситуација би требало да буде повољнија.

Иако је прољеће календарски тек недавно почело, општи је утисак да траје мјесецима, будући да снијега и хладних дана практично није ни било, а благе зиме, према ријечима Ђорђевићеве, постају наша реалност.

- Екстремне временске прилике које су некада спадале у изузетке сада постају правило. Трендови и бројеви показују значајне промене. Температура за овај дио године је изузетно висока. Претходних дана у многим пределима је премашила 28 поделак. У Бањалуци је март био најтоплији откако се врше мерења, фебруар такође, а и јануар је био топлији од просека. Изузетно топло време траје од јесени, свега неколико ледених дана било је средином јануара, што је занемариво за период од три зимска месеца. Осим у нижим пределима снега није било много ни на планинама. Прогнозе говоре да ће тако бити и настављено - казала је Ђорђевићева.

Наводи да је све посљедица драстичних климатских промјена, али и глобалног феномена “Ел Нињо”, који доноси високе температуре.

- С једне стране имамо промену климе на глобалу, која доводи до сталног пораста температура, али имамо и појаву локалних екстрема који су карактеристични за јесен, зиму и почетак пролећа, а живу у термометру подиже и феномен “Ел Нињо”, који је последица веома загрејане површине Пацифика. У годинама када је “Ел Нињо” актуелан знатно је топлије него уобичајено. Његово слабљење очекује се средином године када би требало да дођемо у какву такву нормалу - навела је Ђорђевићева.

Глобално тржиште већ трпи посљедица “Ел Ниња” због којег су усјеви какао зрна и кафе у лошем стању, што се одражава на раст цијена тих производа, а климатске промјене све више штете наносе и домаћим пољопривредним произвођачима.

- Током 2021. и 2022. године било је изразито сушно, што је погодило бројне културе, док смо лани имали потпуни контраст у виду прекомерних падавина током пролећа и почетком лета. Такође било је и ситуација да зима и почетак пролећа буду баш топли, дође до прераног буђења вегетације, а потом касни мразеви направе огромну штету у воћњацима и на усевима. Вегетација је и ове године убрзана, иде месец и више унапред, а добра вест је да не очекујемо мразеве - истакла је Ђорђевићава, која сматра да је због свега наведеног потребно прилагодити начин производње насталим промјенама.

Изазови по струку

Милица Ђорђевић каже да појава екстрема и потенцијално опасних временских догађаја који изискују додатна упозорења за грађане и институције стварају велики притисак метеоролозима.

- Посао нам знато отежава и чињеница да је јавност на друштвеним мрежама и порталима затрпана разним информацијама, међу којима су и оне непроверене, из региона или других делова света, старе по неколико седмица и слично. Због свега тога ми врло често потрошимо много времена да образложимо ситуацију и демантујемо вести које умију да изазову панику - рекла је Ђорђевићева и навела примјер прошлогодишње појаве суперћелијских олуја, када су на интернету кружиле вијести да је ријеч о вјештачки изазваној временској непогоди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана