Мектић: Грађани БиХ остају 21. марта без пасоша

Срна
Мектић: Грађани БиХ остају 21. марта без пасоша

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић оцијенио је да је од круцијалне важности да се питање ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије врати у институције система.

Мектић је позвао оне који су то питање "избацили" из институција да га хитно врате и стабилизују ситуацију, јер се, у супротном, "срља у суноврат".


"Процес око ревизије је неко 'избацио' из институција система БиХ и пренио на неке неформалне групе и невладине организације и сада је највећа одговорност на тим људима да то врате у систем", рекао је Мектић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је истакао да је чињеница да институције система нису посветиле пажњу том питању и да је то трагедија за БиХ, те да се у све увукла и дипломатија БиХ.

"Утиче се попречно и паралелно на рад наших дипломатско-конзуларних представништава и идемо у суноврат. Не може се Предсједиштво БиХ игнорисати, због чега смо сада запали и у проблеме са Министарством иностраних послова да, као орган надлежан за спољну политику, расправља о томе", каже Мектић.

Он је упозорио да, ако се "развали" и дипломатија БиХ, онда ће БиХ постојати унутар граница, али не и вани.

На питање да ли ће СДС, чији је члан, затражити његову смјену, Мектић је одговорио да то не очекује, јер све што ради је у договору са руководством ове странке.

Мектић је истакао да је песимиста када је ријеч о рјешавању проблема пасоша, те изразио бојазан да би грађани након 21. марта могли остати без овог идентификационог документа.

Говорећи о проблемима у вези са издавањем пасоша, Мектић тврди да је претходних година направљен врло штетан уговор са фирмом "Милбауер" и да се БиХ сада не може "из тога извући".

Он је затражио од Тужилаштва БиХ да се позабави овим питањем и процесуира оне који су довели до овакве ситуације, те додао да "није тешко доказати ко је крив" и да су директно оштећени грађани БиХ.

Мектић је на данашњој конференцији за новинаре изнио и низ оптужби на рачун предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у парламенту БиХ Сташе Кошарца, оптужујући га за незаконито пословање његове приватне фирме, као и за насиље у породици.

Он је поручио Кошарцу да се "позабави пријавама које има због приватне фирме".

Мектић је у данашњој изјави новинарима поновио да није изашао на референдум о Дану Републике Српске, јер је, како ја навео, злоупотријебљен од предсједника Српске Милорада Додика, "који га је заказао на седам дана прије локалних избора".

Мектић тврди да референдум и ревизију тужбе не доводи у исту раван, већ лидере СНСД-а и СДА Милорада Додика и Бакира Изетбеговића због "националистичке и екстремистичке реторике".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана