Матић: Против малициозних поступака борити се истином

Срна
Матић: Против малициозних поступака борити се истином

Политиколог Филип Матић истакао је да се српски народ против малиоциозних поступака мора борити научно, сложно и на бази истине док не дођу времена у којима ће неке друге, источније и правичније силе одређивати темеље међународог права.

Матић је, коментаришући најављену резолуцију о Сребреници коју припремају Бошњаци и страни фактор у УН, оцијенио да се сада мало тога може урадити по том питању, с обзиром на то да политички Запад методама силе, манипулације и обмане обезбјеђује већину у оваквим гласањима.

Он сматра да је свесрпски васкршњи сабор Републике Српске и Србије одлична прилика да се усагласе политике, да се истакну српске вриједности које су увијек кроз историју биле на страни праведности, слободарства и истине.

Матић је додао да ће та истина, без обзира на гласање о резолуцији о Сребреници у УН, временом изаћи на видјело, као што већ полако и излази.

Он је оцијенио да су састанци руководстава Републике Српске и Србије од изузетне важности и да би требали да се одржавају редовно због кохезије и усаглашавања политика које се тичу националних, културних, али и економских и политичких питања.

"Усљед политичких неприлика посљедњих 30 година имамо ситуацију да имамо два руководства, а не једно заједничко, те је стога императивно да ова два руководства наступају истовјетно уколико желимо имати заједничку будућност у једној територији и под једним кровом", рекао је Матић Срни.

Он је додао да се ово односи на сва будућа руководства са обје стране Дрине.

"Вријеме у којем живимо, али и времена која су испред нас носе много више изазова него што је до сада било. У тим изазовима можемо опстати само уколико се држимо заједно и не дозвољавамо да се дијелимо на било који начин", каже Матић.

Матић је додао да се овдје посебно истиче улазак у ЕУ или било какву другу међународну организацију, гдје Република Српска не смије дозволити да се нађе ни у НАТО савезу, па ни у Унији, уколико Србија није претходно приступила.

Након посјете Француској, Додик је синоћ, заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић и предсједником Народне скупштине Ненадом Стевандићем, разговарао у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем, Скупштине Аном Брнабић и министром спољних послова Ивицом Дачићем о најављеној резолуцији о Сребреници.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик синоћ је, заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић и предсједником Народне скупштине Ненадом Стевандићем, разговарао у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем, Скупштине Србије Аном Брнабић и министром спољних послова Ивицом Дачићем о најављеној резолуцији о Сребреници.

Након руског вета у Савјету безбједности УН британској резолуцији о Сребреници 2015. године, нова резолуција о Сребреници би могла бити представљена на сједници Генералне скупштине УН овог мјесеца.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф раније је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намјеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана