Марфи: СДС никада није тражио уклањање санкција, то је њихова одговорност

Мондо.ба
Марфи: СДС никада није тражио уклањање санкција, то је њихова одговорност

Амерички амбасадор Мајкл Марфи изјавио је да Српска демократска странка (СДС) никад формално није тражила да буде скинута са листе санкција америчких институција. Подсјећамо, СДС-у је због ових санкција банка угасила рачун, па ће на изборе изаћи под другим именом.

Марфи је у интервјуу за Кликс такође рекао да се "дјеломично слаже" да се оригинални разлог стављана на листу, наводна помоћ осумњиченим за ратне злочине, више не односи на ову странку.

Сматра да СДС има пуно право да се жали на одлуку, али тврди да СДС "никада формално није тражио уклањање с листе санкција те да је то њихова одговорност, а не САД-а".

Педсједник СДС Милан Миличевић на прес конференцији у Бањалуци 23. априла ове године рекао је да је "прије неколико година у два наврата покренута активности ка томе да странка буде скинута са листе санкција Канцеларије за контролу имовине странаца америчког Министарства финансија (ОФАЦ)".

"У два маха, једном када је предсједник био Младен Босић, а једном када је странку водио Вукота Говедарица, та иницијатива је покренута и она је дошла до неког корака али је из неких резлога прекинута. Једном је прекинута у оном моменту када је предсједник странке Босић дао оставку 2016. године", рекао је Миличевић.

Тврди да је било још неких покушаја, али до они "нису доведени до краја из различитих разлога" те да су у СДС су опредијељени да процедуру покрену поново.

СДС-у је угашен једини трансакциони рачун у банци након упозорења из америчког Министарства финансија финансијским институцијама у БиХ да прекину пословање са физичким и правним лицима која су на листи санкција ОФАЦ-а јер би им у супротном могло бити отежано пословање у међународном платном промету, са компанијама, институцијама и финансијским сервисима западних земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана