Мања рата за стамбене кредите ипак од 1. јула

Маријана Миљић
Мања рата за стамбене кредите ипак од 1. јула

Бањалука - Становници Српске који су кров над главом обезбиједили путем кредита Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС у јулу ће платити прву умањену рату усљед смањења камате, а до краја мјесеца банке ће им доставити обавјештење колико ће мање новца издвајати за отплату стана или куће.

Ниже камате дефинисане су измјеном правила пласмана новца на основу кредитних линија ИРБ-а које је Влада РС усвојила почетком априла. Нова каматна стопа за бенефицирану групу износи 3,6 одсто, за прву четири, а за другу 4,2 одсто. Смањење камата односи се и на кориснике којима је кредит одобрен и прије измјене правила пласмана. Њима ће бити прерачунати кредити и они ће издвајати мање новца за отплату.

Становници Српске који имају стамбени кредит ИРБ-а очекивали су да ће прву умањену рату платити у јуну, али се испоставило да су се прерано обрадовали. Њихова нада била је заснована на изјави директорице ИРБ РС Снежане Вујнић на представљању нових правила пласмана. Она је тада истакла да ће до 1. јуна бити прерачунате каматне стопе у складу са новим условима. Ишчекивања дужника пала су  у воду јер су и за мајску рату, која је стигла на наплату почетком јуна, издвојили исти износ новца као раније.

Редакција “Гласа Српске” примила је велики број позива корисника стамбених кредита који су се распитивали о томе када ће почети примјена нових камата. Бошко Г. из Котор Вароша, који већ десетак година отплаћује кредит за стан, каже да је на основу изјава датих приликом представљања одлуке о снижавању камата било јасно да ће од јуна плаћати мању рату.

- Испоставило се да сам узалуд на вратима чекао поштара са обавјештењем из банке. Поново сам погледао изјаве и заиста ја тада речено да ће банке путем којих смо узели кредите обавити нови израчун до 1. јуна и доставити нам обавјештење. Није ми проблем да платим још једну рату у досадашњем износу, али ми је засметало што нису испоштовали оно што су рекли пред камерама. Ако то изузмемо треба поздравити одлуку о смањењу камата и надам се да ћу већ у јулу однијети мање новца у банку - рекао је Бошко.

У ИРБ РС појашњавају да примјена снижених каматних стопа почиње од 1. јуна и да тај ануитет корисницима доспијева на наплату мјесец касније, односно 1. јула.

- Више од 5.000 корисника стамбених кредита имаће смањене каматне стопе. Умањење мјесечне рате зависи од групе корисника, остатка главнице и других услова - казали су у ИРБ РС.

Банке као посредници у додјели стамбеног кредита обавијестиће своје клијенте о новим отплатним плановима до краја мјесеца.

- Правилима пласмана на основу кредитних линија и зајмова ИРБ-а предвиђена је корекција каматних стопа за стамбене кредите и дефинисано је да нове стопе за стамбене кредите важе од 1. јуна. У складу са тим урадићемо правовремено анексирање стамбених кредита из кредитних линија ИРБ-а у току овог мјесеца и о томе обавијестити своје клијенте како би први ануитет по новим условима био књижен 1. јула - казали су у бањалучкој Новој банци.

Исти одговор стиже из Адико банке Бањалука у којој наводе да је обавеза банака да доставе клијентима нове отплатне планове.

-   Предвиђено је да тај посао буде у потпуности комплетиран до краја јуна, како би клијенти од 1. јула, када доспијева прва рата по новом обрачуну, требало да имају нове отплатне планове - навели су у Адико банци.

У бањалучкој НЛБ банци истичу да су благовремено пренијели информацију коминтентима о измјенама каматних стопа за стамбене кредите одобрене из кредитне линије ИРБ-а.

- Ми ћемо и свим корисницима кредита послати обавјештење о измјенама и нови план отплате кредита по доспијећу ануитета обрачунатог по новим каматним стопама. Нове каматне стопе биће примијењене на ануитет који доспијева 1. јула - казали су у НЛБ банци и додали да ће важити до краја отплате кредита уколико не буде нових промјена правила.

Уштеде

Из ИРБ РС су ефекат смањења камата представили на примјеру кредита у износу од 100.000 КМ узетог 2008. са каматном стопом од шест одсто и периодом отплате од 20 година.

- Тренутна мјесечна рата износи 716 КМ, а након донесених промјена каматна стопа биће 4,2 одсто, а мјесечна рата 660 КМ. То је на годишњем нивоу уштеда од 680 марака - казали су у ИРБ РС приликом представљања снижених камата.

Нове каматне стопе

3,6% - бенефицирана група

4% - прва група

4,2% - друга група

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана