Малешевић: Влада уложила више од 33 милиона КМ

Срна
Малешевић: Влада уложила више од 33 милиона КМ

Бањалука - Влада Републике Српске, током четворогодишњег периода, уложила је више од 33 милиона КМ само у објекте основног и средњег образовања Српске, наводи се у информацији о реализацији Стратегије развоја образовања Републике Српске 2010-2014. године, за прошлу годину.

Образлажући ову информацију у Народној скупштини Српске, министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је да је у овом периоду урађено много, с циљем увођења информационог система у образовни систем, али и у области квалитета васпитно-образовног рада, кроз бројна акта која су донесена у претходном периоду.

Малешевић је навео да ресорно министарство увођењем продуженог боравка од 2010. године помаже родитељима у стручном збрињавању дјеце током цијелог радног дана, те финансира уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа.

Он је рекао да је за основце обезбијеђен и превоз за сву дјецу која путују преко четири километра од куће до школе, за шта је у претходне четири године уложено више од 25 милиона КМ.

Малешевић је навео да су током четворогодишег периода регистроване многе предшколске установе у јавном и приватном сектору, истичући да је посебно видљиво да је од четири установе у приватном сектору које су функционисале 2010. године данас добијено 48 приватних предшколских установа.

Он је рекао да се, и поред тога, не може бити задовољно процентом обухвата дјеце укључене у организовано предшколско васпитање и образовање, који износи око 14,5 одсто, што је око 8.500 дјеце од укупног броја дјеце предшколског узраста.

Малешевић је подсјетио на Програм припреме дјеце у години пред полазак у школу, који је уведен 2011. године, и за који је Влада Републике Српске до сада издвојила око милион марака, чиме је сваке године у овај програм било укључено од 25 до 45 одсто дјеце.

Малешевић је рекао да је, захваљујући помоћи Владе Србије, Европске комисије, бројних домаћих и страних донатора, обновљено или у процесу обнове 29 објеката у основном образовању и 18 објеката у средњем образовању у Српској, док је у прошлој години 19 школских објеката било у пројектима санације из буџета Српске и средстава “Електропривреде Републике Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана