Максим Сологубов, командант руског епидемиолошког одреда за “Глас Српске”: Гдје ми прођемо, инфекција више не залази

Дарко Момић
Максим Сологубов, командант руског епидемиолошког одреда за “Глас Српске”: Гдје ми прођемо, инфекција више не залази

БАЊАЛУКА - Припадници војног епидемиолошког одреда руске војске у којем су и два петочлана тима љекара већ пети дан у Српској врше дезинфекцију здравствених установа и објеката у којима се налазе заражени вирусом корона и несебично помажу у сузбијању пандемије изазване овим вирусом.

Командант ове војне јединице пуковник Максим Сологубов каже ексклузивно за “Глас Српске” да су у Бањалуку дошли на позив највиших званичника Републике Српске и да ће остати колико год буде потребно. Он објашњава да је ријеч о војном одреду специјализованом за дезинфекцију вирусних жаришта, истичући да након што они изврше дезинфекцију неког објекта више не постоји могућности да у њему дође до поновне инфекције.

- Објекте прво посјећују наши љекарски тимови, у којима су епидемиолози и инфектолози и након што они сниме стање, наступају војници који врше дезинфекцију. Поред дезинфекције наши љекари дају савјете и преносе своја искуства о томе како се организује дочек пацијената и њихов преглед, како да се врши преношење налаза и узорака да се инфекција не би проширила, а поготово како да се онемогући да вирус продре у болници и погоди медицинско особље - каже пуковник Сологубов, додајући да су и љекари официри руске војске.

У протеклим данима руски епидемиолошки одред завршио је посао на Универзитетском клиничком центру и Дому здравља Бањалука, а данас је у плану дезинфекција Студентског дома и бивше Клинике за пулмологију, чиме ће завршити посао у Бањалуци.

Пуковник Сологубов додаје да је њихов план да већ сутра ујутро иду у Градишку, а поподне и у Приједор, док је у сриједу у плану дезинфекција здравствених установа у Добоју.

- Послије тога идемо у Бијељину, гдје ћемо бити смјештени, а одатле ћемо ићи и обављати дезинфекцију у Зворнику, Источном Сарајеву, Фочи и Требињу - каже пуковник, додајући да се све ради у координацији са Министарством здравља и социјалне заштите РС.

Он додаје да од својих надређених нису добили прецизан рок до којег морају да заврше посао и врате се у Русију, истичући да је наредба да помогну Републици Српској у борби против вируса корона.

- Остаћемо док не завршимо посао, али готово сигурно је да ћемо Васкрс прославити у Републици Српској са братским српским народом - каже Сологубов.

Директор УКЦ-а РС Владо Ђајић рекао је да су Руси донијели високопрофесионалну опрему, истичући да је њихов рад за раднике УКЦ-а уједно био и прилика за едукацију о томе како се обавља дезинфекција. Он је рекао да су Руси одали признања и честитке запосленим на УКЦ-у за њихову организацију и досадашњи рад, за тријажу пацијената, за путеве здравих и болесних лица и путеве кретања здравствених радника на мјеста гдје се врши облачење и скидање заштитне опреме.

- Желим да им захвалим што су у ово вријеме, када је вирус корона присутан и у Русији, отишли из своје земље и од својих домова и дошли да нама помогну - рекао је Ђајић.

Помоћ и ФБиХ

Први контингент медицинске опреме и помоћи Русије за борбу против вируса корона стигао је у четвртак на Аеродром Бањалука.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић рекла је да је помоћ дошла само неколико дана након што се српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик преко шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова обратио за помоћ предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана