Махмуљин побјегао у Турску?

Ведрана Кулага Симић
Махмуљин побјегао у Турску?

БАЊАЛУКА - Некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин, који је правоснажно осуђен због ратних злочина над Србима на подручју Возуће и Завидовића, према информацијама које су испливале у јавност, није на одслужењу казне у затвору, већ је у Турској.

 Махмуљин је другостепеном пресудом Суда БиХ крајем априла ове године правоснажно осуђен на осам година затвора због злочина почињених 1995. године, када као командант није спријечио злочине припадника злогласног одреда "Ел муџахедин" над заробљеним војницима Војске РС, цивилима те припадницима санитетског особља на подручју Возуће и Завидовића. Ипак, он је, према непотврђеним информацијама, у Турској, а као разлог је, како се спекулише, наведено лијечење.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић за "Глас" је истакао да је очигледно Суд БиХ дао могућност Махмуљину да, након правоснажне пресуде, побјегне. Којић подвлачи да закон о извршењу кривичних санкција прописује да се, када пресуда постане правоснажна, као у случају "Махмуљин", доноси акт којим се особа упућује на извршење казне у казнено-поправну установу.

- С обзиром на то да Суд очигледно није поступио у складу са законом ни донио упутни акт, нити било какве мјере забране, као што је забрана напуштања мјеста пребивалишта или територије БиХ, омогућио је Сакибу Махмуљину да изврши бјекство. Чак и у условима да је и отишао на лијечење у Турску, имајући у виду да има правоснажну казну, морао је обавијестити суд о свом здравственом стању и потенцијалном лијечењу - истакао је Којић.

Сматра да је у овом случају видљива спрега и давање могућности Махмуљину да избјегне извршење казне.

- Он је овако бјегунац за којим треба расписати међународну потјерницу да би био смјештен на издржавање срамотно мале казне - истакао је Којић. Све ово, како је рекао, указује на то да је Српска била у праву од самог почетка.

- Правосуђе је искључиво у функцији спровођења бошњачких политика и политике некажњавања Бошњака за бруталне ратне злочине над Србима. Ослобађају, изричу казне испод законског минимума, а сада омогућавају и лицима која су пресуђена да побјегну - закључио је Којић.

Из Суда БиХ до закључења овог текста "Гласа Српске" нису стигли одговори на питања да ли је Сакиб Махмуљин упућен на издржавање казне према изреченој пресуди, односно да ли Суд има информације гдје се он и по којој основи налази.

У случају "Махмуљин", приликом изрицања пресуде, Суд БиХ је примјењивао закон бивше СР Југославије. Првостепеном пресудом је био осуђен на десет година затвора, да би Апелационо вијећа Суда БиХ у новембру 2021. године поништило ту пресуду. У другостепеном поступку Тужилаштво је тражило већу казну бившем команданту Трећег корпуса. Другостепена пресуда којом је осуђен на осам година затвора Суд је донио шест година од почетка судског процеса.

Огорченост

Представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата у априлу су остали згрожени пресудом и казном коју је Апелационо вијеће Суда БиХ изрекло Сакибу Махмуљину. Тврде да је казна срамотно мала, ако се зна каква су сва ратна звјерства и злочини који су почињени над српском војском и цивилима у том крају, али и то да су неки Срби добијали по пет година затвора, јер су негдје били чувари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана