Лукач: Да је руководство санкционисало посланике не би било проблема

Г.С.
Лукач: Да је руководство санкционисало посланике не би било проблема

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да би посебна сједница Народне скупштине Српске протекла у нормалној атмосфери да је руководство парламента санкционисало народне посланике који су се непримјерено понашали.

"Руководство Народне скупштине није санкционисало никога од народних посланика за непримјерено понашање. Нису поштовали Пословник који налаже да посланици који ометају говорнике буду удаљени из Народне скупштине. Да је то руководство Народне скупштине урадило, ништа се даље не би десило и могао би да буде настављен нормалан рад парламента", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, сједница Народне скупштине није почела како треба јер понашање опозиције није било примјерено тој институцији.

"То није први пут да се опозиција понаша на такав начин. Сјећамо се пиштаљки, звиждања, чупања микрофона, вађења картица и спречавања да се народни посланици обраћају како би било онемогућено доношење одлука које су веома значајне за Српску", каже Лукач.

Лукач наводи да се то догодило и јуче приликом излагања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на посебној сједници Народне скупштине.

"Видјели смо апсолутно непримјерено понашање, односно прије дивљаштво и неартикулисано урликање и дерање које није примјерено ни стадионима и навијачким групама, а камоли посланицима. Том приликом је уништавана и државна својина јер су ударали по конзолама и микрофонима", истакао је Лукач.

Он је подсјетио да Пословником о раду Народне скупштине није дозвољено ометање некога да говори и прилажење говорници.

"Све су то радили поједини посланици, а нарочито (Драшко) Станивуковић, који је унио у Народну скупштину заставице НАТО и њима махао испред лица српског члана Предсједништва, пришао мом столу и на крају их бацио у лице предсједнику Владе Српске. Да ли народни посланик може да ради такве ствари и да предсједнику Владе, који је штићена личност, баци у лице било шта, а камоли заставице НАТО-а и да нико не реагује на то? Тај човјек је био припадник Војске Републике Српске, носио пушку и борио се. Не може један српски народни посланик да уноси заставице НАТО-а у Народну скупштину и да се тако понаша", поручио је Лукач.

Према његовим ријечима, све се поновило када се обраћао у Народној скупштини.

"Станивуковић је устао са свог мјеста, прешао преко читаве сале, дошао пред говорницу и гурнуо микрофон на мене. Није дозвољено чак ни добацивање са мјеста, а камоли да неко хода по сали и дође пред говорника, склони микрофон, удари га микрофоном и спријечи да говори. То никада није учинио нико од чланова Владе или људи из власти. Станивуковић је то јуче више пута учинио у сали, а на крају је то урадио и мени", рекао је Лукач.

Лукач каже да не може да дозволи да га било ко угрожава на такав начин.

"Станивуковић је пријетећи кренуо ка мени, не знам с којом намјером и млатећи рукама. Одгурнуо сам га од себе, то се види на снимку и ту нема никаквих повреда, у намјери да га спријечим да ме угрози. Шта треба да размишљам када човјек пређе преко читаве сале и млатећи рукама приђе пред моју говорницу и унесе ми се у фацу? Треба да очекујем да ме удари", каже Лукач.

Он је рекао да је видио да руководство Народне скупштине не реагује на такве ствари.

"Као и сваки човјек имам право да се браним када осјетим да сам угрожен. У том тренутку сам се осјетио угрожен. Ако је мислио нешто да ми каже то је могао да учини са свог мјеста. Никоме нећу дозволити да ме угрози на било којем мјесту, никога не угрожавам, имам право да у Народној скупштини кажем све што мислим, као што и они раде и никада их нико није спријечио у томе. Али ово је био апсолутно непримјерен начин понашања и давно прије тога у току дана је требало да буду санкционисани и одстрањени из Народне скупштине", нагласио је Лукач.

На питање да ли је од њега тражено да поднесе оставку, Лукач је подсјетио да је опозиција то захтијевала сваки дан у години.

"Оставку од мене може да тражи само онај ко ми је дао мандат и то ћу одмах да урадим ако то од мене буде затражено или ако учиним кривично дјело које није спојиво с послом који радим. У овом случају нисам урадио ништа од тога, нити имам намјеру да то радим. Штитио сам себе, да не дозволим да ме било ко угрози и то ћу увијек радити", рекао је Лукач.

Он је додао да разумије политичку борбу, али да поједини посланици већ мјесецима покушавају да Народну скупштину "држе у заробљеништву свог дивљаштва и непримјереног понашања".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана