Ловро Томашић: Нотарска накнада штит од утицаја

Свјетлана Шурлан
Ловро Томашић: Нотарска накнада штит од утицаја

Нотари у РС раде на нивоу који је присутан у Њемачкој, гдје нотаријат има стогодишње искуство као дио правосудног система од његовог настанка. Не видим некакве велике разлике што се тиче професионалности.

Нотаријат у РС има најпотпуније надлежности и све услове за добро функционисање, каже представник Савезне нотарске коморе Њемачке задужен за праћење развоја нотаријата у земљама западног Балкана и предавач на Универзитету "Лудвиг Максимилијанс" у Минхену Ловро Томашић.

* праћење развоја нотаријата у земљама западног Балкана. На којем је нивоу нотаријат у овом региону?

ТОМАШИЋ: Имамо сарадњу са свим нотарским коморама и са министарствима правде у овом региону. Долазим из нотаријата са стогодишњим искуством који је дио правосудног система од његовог настанка. Та искуства покушавамо дијелити са колегама и законодавним институцијама у региону. Укључени смо у увођење нотаријата у БиХ и Србији. Србија је то посљедња увела 2014. године. У процесу увођења нотаријата, савјетовали смо министарства правде и, што је веома важно, вршили смо одређене обуке.

* ГЛАС: Како оцјењујете нотаријат у РС који је ове године обиљежио деценију постојања?

ТОМАШИЋ: Што се тиче стандардног пословања нотара у РС, преузети су наши закони и нотари врше своју функцију на исти начин како је врше у Њемачкој. Не видим велике разлике што се тиче професионалности. Наравно, када говоримо о детаљима, ми имамо дужу традицију и већи број становника, тако да су неке ствари код нас сложеније, али што се тиче професионалних стандарда, они су изврсно испуњени код нотара у РС. Нотаријат у РС има најпотпуније надлежности и има све услове за добро функционисање и треба цијенити оно што је урађено за десет година. Ако узмемо у обзир да РС има 51 нотара, то је озбиљан напредак.

* ГЛАС: Шта је идући корак у развоју нотаријата у РС?

ТОМАШИЋ: Један од највећих изазова за нотарске коморе из цијеле регије, али и за нас у Њемачкој, јесте дигитализација. Прелаз са папирнатог на електронско пословање је велики изазов, с којим се не сусреће само нотаријат већ све правне струке. Цијело друштво мора да савлада тај изазов. То је за нас из нотаријата битно како бисмо одржали правну сигурност коју смо створили. Електронским путем пуно ствари се може обавити брже, мада некада брзина није увијек оно што желимо постићи јер је у много случајева смисао нотарске обраде да упозоримо странке и да их савјетујемо како би биле на прави начин осигуране. Али, дигитализација ће допринијети ефикаснијем пословању.

* ГЛАС: Једна од тема у јавности РС је висина накнада нотара, а најављено је да ће оне бити преиспитане. Колике су зараде нотара у Њемачкој на друштвеној скали?

ТОМАШИЋ: Нотари у Њемачкој су међу професионалцима који остварују високе зараде, као што су љекари и адвокати. За нотаре важи правило да имају добар приход како би били независни, непристрасни и поуздани. Они су као државни чиновници. Важно је да буду непристрасни и да ниједна странка не може да утиче на њихов рад, али истовремено да могу бити доступни свакој странци. Нотару не смије бити важно, када склапа уговор, да ли ће више пажње посветити милионском или уговору вриједности неколико хиљада евра. Не постоје примједбе на висину накнада нотара, али са странкама радимо од почетка и пролазимо процес од савјетовања, сачињавања уговора, до архивирања. На том путу рјешавамо све правне проблеме како странке не би изгубиле интерес. Кроз нотаријат се ствара висок ниво правне сигурности, јер стварамо цијели систем нових евиденција некретнина, имовине, трговачких друштава...

* ГЛАС: Колико скупови и семинари могу помоћи да рад нотаријата буде унапријеђен?

ТОМАШИЋ: Нотарска служба као и свака зависи од високих професионалних стандарда, а то се може остварити континуираним радом и професионалним усавршавањем. Наша комора годишње организује низ обука за професионално усавршавање, а поготово за млађе нотаријате. Савезна нотарска комора Њемачке са партнерима, поготово са њемачким Друштвом за међународну сарадњу (ГИЗ), нуди такве обуке и трудимо се да сарађујемо са колегама у БиХ.

Старосна граница

* ГЛАС: Нотари у РС могу да раде до 65. године живота. Колика је старосна граница у Њемачкој?

ТОМАШИЋ: Нотари у Њемачкој могу да раде до 70. године старости. То је одређено законом о нотаријату и мислим да није усклађено са свим прописима о јавној служби. У Њемачкој је приступ нотарској професији веома тежак, то је једна од најугледнијих правних професија и прима јако мало изврсних кандидата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана