Лепосавић: Закон о слободи вјероисповијести бомба у темељима правног система

Срна
Лепосавић: Закон о слободи вјероисповијести бомба у темељима правног система

БАЊАЛУКА - Члан правног тима Митрополије црногорско-приморске Владимир Лепосавић рекао је да Закон о слободи вјероисповијести у Црној Гори не мора да буде повучен у цијелости, већ је довољно усвојити измјене и допуне одредаба које су неуставне и чине га противправним актом који је предодређен да буде бомба у темељима правног система Црне Горе.

- Он би био бомба у правном темељу сваког система који је иоле организован на правним правилима као што су устав и закони - нагласио је Лепосавић.

Коментаришући изјаву предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да неће повући закон без обзира на отпор народа, Лепосавић је истакао да је та изјава опречна ономе што је природа ствари, ставу јавног мњења, демократским односима и масовно исказаној вољи грађана.

- Та изјава није добра и вријеме ће показати да није ни тачна јер ће овако снажна воља грађана прије или касније морати да буде испоштована. То су људи који су носиоци суверености. Носилац суверености није један државни орган него скуп свих грађана - рекао је Лепосавић синоћ за РТРС.

Он је оцијенио да су спорним законом нарушени сви правни принципи и најважније уставне одредбе и начела.

Министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић изјавио је да нема повлачења Закона истичући да "неће бити атака, нити јуриша" на имовину цркава Српске православне цркве.

- Црна Гора је као и свака друга независна земља на свијету. Има своје одговорности и суверена права да рјешава своја питања, а једно од њих је и овај закон. То не треба занемаривати и много здравији односи ће постојати ако то будемо поштовали. Нема потребе за флагрантним мијешањем у унутрашње послове друге земље - рекао је Дармановић за Телевизију Црне Горе.

Он сматра да је овај закон либералан и да почива на премиси - колико вјерника, толико и цркава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана