Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације и специјални представник ЕУ у БиХ: Сваки проблем постаје политичка утакмица

Жељка Домазет
Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације и специјални представник ЕУ у БиХ: Сваки проблем постаје политичка утакмица

ЕУ је овдје да помогне, а ако има забринутости због адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) треба разговарати. Нажалост у БиХ се од свега прави политичка утакмица, каже специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

* ГЛАС: На сједници Предсједништва БиХ није постигнут консензус о адаптацији ССП-а. Да ли је БиХ изгубила ову годину када је ријеч о напретку ка ЕУ?

ВИГЕМАРК: Није на мени да кажем. Ми смо се надали да би већ у другој половини јула могла доћи на разматрање апликација за чланство БиХ у ЕУ. Били смо врло јасни у ставовима. Када је ријеч о Реформској агенди, остварени су велики резултати, али потребно је још времена да видите ове реформе на дјелу у смислу унапређења економског раста и развоја и отварања нових радних мјеста. Аранжман са ММФ-ом је близу реализације. Прије неколико седмица сам мислио да смо и близу адаптације ССП-а и механизма координације. Близу јесте, али недовољно. Чини ми се да су питања адаптације ССП-а и механизма координације, а поготово прво увучена у политичке расправе и превирања уочи локалних избора. Не бих никога да критикујем од оних који су учествовали на састанку о ССП-у у Бањалуци, али мислим да је могао да буде одржан састанак и са неким другим учесницима који би дошли до другог закључка. Има и оних који су закључили да је ово добро за БиХ и за ентитете зато што већ губите много новца.

* ГЛАС: Ко је требало да буде на том састанку?

ВИГЕМАРК: Треба за мишљење питати произвођаче млијека и млијечних производа који већ извозе на тржиште ЕУ од јесени прошле године. Треба питати произвођаче воћа и поврћа који су већ изгубили преференцијални третман са 1. јануаром ове године. Од 1. јануара произвођачи шљиве су изгубили важне трговинске погодности зато што нема адаптације ССП-а. Све док се не буде адаптације ми не можемо имати систематичнији приступ у вашем пољоривредном сектору. Једног дана кад Србија постане чланица ЕУ мораћете ово исто урадити са Србијом. ССП је испреговаран прије десет година, а сада говоримо о мањим прилагођавањима споразума који је добар. Не мислим да ће то на било који начин поткопавати привреду. Речено ми је да има мало пољопривредних произвођача који ће бити рањиви, али дајте да рјешавамо тај проблем и да видимо може ли се на неки начин помоћи тим људима, умјесто да се прави циркус од свега.

* ГЛАС: Власт у РС навела је врло конкретне штетне посљедице по пољопривреду и привреду?

ВИГЕМАРК: Више пута сам се састао са Милорадом Додиком и никада ми није поменуо никакве бројке. Моја претпоставка је да су то бројке које му је неко предочио. Ако је БиХ склопила међународни уговор, онда је дужна да испоштује његове одредбе. БиХ има обавезу да прилагоди своје трговинске токове који су резултат процеса проширења ЕУ. Можда ћемо ако изгубимо једну земљу чланицу морати радити обрнути процес. Апелујем да не правимо политичку утакмицу од сваког питања. У БиХ нема слагања ни око чега, што доказује да нисте у могућности да поступате и дјелујете као једна земља. Ово и показује зашто је потребан механизам координације. Ове ствари су пренадуване. ЕУ је овдје да помогне, а не да поткопава привреду и пољопривредне произвођаче. Ако има забринутости треба да разговарамо.

* ГЛАС: Механизам координације је тајно усвојен у Савјету министара БиХ да би се на крају испоставило да оно што је усвојено није искоординисано са РС па су почели нови преговори?

ВИГЕМАРК: Постојао је модел механизма координације који је разматран крајем јула прошле године на нивоу Савјета министара. Оно о чему се сада разговарало и што је усаглашено је реалистичније и боље одражава стварност. Све стране су радиле да пронађу компромис. Ако има политичке воље овај механизам би могао функционисати. Међутим, жао ми је када ова питања постану дио већих политичких игара. Разумијем да је почела кампања за изборе, али питања ЕУ нису прикладна за такве кампање. Овдје је тенденција, чим сте нечим незадовољни, одмах блокирате. Ми у ЕУ не радимо тако.

* ГЛАС: Да ли ће се ЕУ распасти послије референдума у Великој Британији?

ВИГЕМАРК: Апсолутно неће.

* ГЛАС: Како коментаришете најављено објављивање резултата пописа становништва без сагласности РС?

ВИГЕМАРК: Попис је одржаван у складу са смјерницама Међународне мониторинг мисије која окупља не само представнике ЕУ него и агенције УН и Савјета Европе. Чини се да у овој земљи није могуће донијети било какву одлуку без политизације.

* ГЛАС: Из овог процеса су се повукли представници РС, а најављено је да ће Српска објавити своје резултате. Како гледате на то?

ВИГЕМАРК: Важно је да још имамо људе који раде на обради података. Међународна мониторинг мисија тврди да је оно што је урађено било одговарајућег квалитета. Било је случајева да је неко неадекватно попуњавао пописнице, али постоје завршна евалуација и предвиђене контроле и треба сачекати са коначним оцјенама. Чини се да је забринутост из РС у вези са релативно ограниченим бројем људи и треба да погледамо те бројке и видимо која је методологија и шта је њена суштина. Сигуран сам да постоје механизми да се ово размотри. У случају да се неадекватно поступало, постоји међународни мониторинг цијелог процеса укључујући и обраду коначних резултата.

* ГЛАС: Има ли БиХ шансу с обзиром на то да сте прилично песимистични?

ВИГЕМАРК: Наравно да има. Људи у овој земљи су нормални, али има и оних који профитирају од постојећег система у коме немају искрену намјеру да било шта промијене.

Злочине нико не смије политизовати

* ГЛАС: Како коментаришете став Одбора за обиљежавање годишњице злочина у Сребреници да званичници Србије нису добродошли на комеморацију у Поточарима?

ВИГЕМАРК: Не знам детаље, али нико не треба политизовати ни оно што се дешавало током рата, било да је ријеч о геноциду или уништавању богомоља. Ако има једна ствар гдје се Милорад Додик и ја слажемо, то је када је на отварању Ферхадије у Бањалуци рекао да такви скупови не смију бити коришћени као политичке платформе. Из тог разлога ни Сребреницу нико не смије користити у те сврхе. Не само Сребреницу него било које друго мјесто гдје су почињени злочини. То треба да буду мјеста гдје свако може отићи и одати поштовање жртвама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана