Курти: Не поништавамо одлуку о динару

Tanjug
Foto: Arhiva

ЛОНДОН - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да Приштина не може да поништи одлуку о увођењу евра као једине валуте на КиМ и укидању динара.

"Не можемо да поништимо одлуку. Нећемо имати никакве казнене мере, не желимо никога да казнимо", рекао је Курти у Лондону за Блумберг и додао да ће Србима бити дато времена да се "прилагоде новој одлуци".
    
Курти је рекао да се влада неће мјешати у одлуку централне банке и истакао  да се залаже за уредбу централне банке у Приштини о готовинском пословању, према којој је једина валута евро.
    
Привремене институције власти у Приштини усвојиле су уредбу о готовинском пословању која је ступила на снагу 1. фебруара, а према којој је евро једина валута у којој се може вршити готовинско плаћање, што значи забрану употребе динара.
    
САД и ЕУ затражили су раније да примена уредбе буде одложена јер ће она имати велики утицај на Србе, који примања из Србије добијају у динарима. 
    
У четвртак је, на захтјев Србије, одржана ванредна сједница СБ УН о КиМ,  на којој је предсједник Александар Вучић истакао да је забрана динара кулминација напада Приштине на Србе и неалбанско становништво на КиМ и нагласио да је очито да је управо стварање неподношљивих услова за живот и ускраћивање могућности опстанка Срба једини циљ режима у Приштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана