Куда плови црногорски брод: Абазовић из пепела подиже Ђукановића

Вељко Зељковић
Куда плови црногорски брод: Абазовић из пепела подиже Ђукановића

ПОДГОРИЦА - Формирање нове владе Црне Горе и скупштинске већине прича је са много непознаница, а једино што је тренутно извјесно јесте да ДПС неће бити дио нове власти, али ће исту коју планира формирати грађански покрет УРА Дритана Абазовића са остатком опозиционих партија подржати уз одређене политичке уступке.

Каже ово за “Глас Српске” аналитичар Лука Радоњић, анализирајући политичке неприлике у Црној Гори и институционални вакуум у којем се ова земља нашла након што је грађански покрет УРА предвођен Дританом Абазовић одлучио да окрене леђа досадашњим коалиционим партнерима те иницира и уз помоћ ДПС-а изгласа неповјерање Влади Здравка Кривокапића, али и предсједнику Скупштине Алекси Бечићу.

- Није познато какве је услове поставио ДПС, али оно што је очигледно јесте да ни њима, а ни Абазовићу, не одговарају нови избори. ДПС је у посљедње вријеме претрпио низ локалних пораза. Анкете говоре да је њихова популарност све мања те да је пала на историјских минимум од 25 одсто - каже Радоњић.

Коментаришући политички заокрет Абазовића, лидера странке која је на посљедњим изборима освојила око пет одсто гласова, Радоњић каже да рушење актуелне црногорске власти није нешто што се десило преко ноћи те да се ради о тактичком потезу који је Абазовић дуго планирао.

- Као прво, не треба заборавити да је тај модел мањинске владе Ђукановић понудио Абазовићу одмах по завршетку посљедњих избора. Он је тада то одбио, јер није било услова. Све се некако окренуло током прошле године, када је смијењен министар правде Владимир Лепосавић, јер тада је први пут дошло до, условно речено, политичке сарадње УРА и ДПС-а. Тада се, према мом мишљењу, афирмисао поменути модел. ДПС је постао “полуприхватљив” за одлучивање када је ријеч о важним државним стварима. Ова странка се на тај начин поново вратила у орбиту одлучивања. Други важан моменат у том смислу била је ситуација у вези са устоличењем митрополита Јоаникија на Цетињу. Тада је дошло до отвореног сукоба Абазовића и Кривокапића, а Ђукановић је то искористио и чекао погодан тренутак за повратак на политичку сцену Црне Горе. Ђукановић је свјестан да се ДПС сада не може вратити на власт, али игра игру. Уколико се обистине прогнозе да би он могао у политичку пензију, ДПС ће тада сигурно постати погодан и незаобилазни коалициони партнер за УРА. Мислим да све иде у том правцу - каже Радоњић додајући да је Абазовић политички искористио неслогу унутар досадашње скупштинске већине.

Сматра и да су у ову политичку заврзламу вјероватно своје прсте умијешали и поједини западни актери, а прије свега они из Брисела и Вашингтона. Како је објаснио, током протеклог периода било је много неаргументоване пропаганде како је досадашња влада била српска, антиевропска, а што је сигурно засметало поменутим центрима моћи.

- Када буде формирана мањинска влада те када видимо колико ће у њој бити представника Срба, моћи ћемо видјети и какви ће политички вјетрови убудуће дувати Црном Гором - поручио је Радоњић.

Политички аналитичар Игор Дамјановић каже да политички црногорски брод тренутно плови у смјеру и под утицајем вјетра који су произвели и иницирали суштински организатори свих поменутих смјена - западни политички центри моћи.

- Ту прије свега мислим на замјеника државног секретара САД Габријела Ескобара. Он тренутно усмјерава тај брод. УРА је само искористила златни глас који је имала. Они се на тај корак нису раније одлучили, јер околности у земљи нису биле повољне. Али, током протеклих 18 мјесеци од избора неко је свјесно, а неко несвјесно, радио на томе да се народна енергија величанствено показана на литијама амортизује и обесмисли. Мислим да је највећи кривац за то Кривокапић, који је слијепо вјеровао Западу. И та послушност је била већа од оне коју је показивао Ђукановић - нагласио је Дамјановић.

Ђукановићу, а ни Абазовићу не одговарају нови избори. ДПС је у посљедње вријеме претрпио низ локалних пораза. Анкете говоре да је њихова популарност све мања те да је пала на историјски минимум од 25 одсто

Предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић сматра да је покушај да се направи некаква мањинска влада опасан политички експеримент и преседан, а поготово јер се покушава направити “антисрпска влада”.

Сматра да је Црној Гори више него икад потребна једна демократска власт која ће, како је истакао, покушати да демонтира “лоповско-мафијашки режим Мила Ђукановића”.

- Осим тога морамо учинити и један историјски задатак, а то је помирење унутар православног корпуса, а како бисмо дошли до креирања неког модуса гдје би се испоштовали сви колективни идентитети, што у Црној Гори до сад није урађено. Ђукановић је до сада државу и власт креирао на антисрпским и антиправославним основама. Сада смо се поново нашли у једној таквој ситуацији. Спроводи се експеримент у којем је група националних странака склопила чувени меморандум. Опет се формира један политички инжењеринг - нагласио је Медојевић.

Из Демократског фронта су поручили да за њих није прихватљива мањинска влада коју планира да направи Абазовић, а поготово уколико њу подржи ДПС Мила Ђукановића.

Уколико до тога ипак дође и ДПС се врати у позицију да одлучује, ДФ ће, како су истакли, поново организовати велике грађанске протесте широм земље.

Према ријечима Јована Вучуровића из ДФ-а, није нормално да се прави влада коју подржава ДПС, јер они морају бити кажњени за све што су радили у посљедњих 30 година.

Истакао је да се његова странка залаже да се нова црногорска влада формира од партија парламентарне већине и мањинских странака или да се одрже ванредни парламентарни избори.

- Демократе су на истом фону. Уколико се не испоштују наши приједлози, организоваћемо масовне протесте, јер не можемо дозволити ново политичко оживљавање ДПС-а и Мила Ђукановића - навео је Вучуровић.

Ко сије преваре, жање поразе

Демократска Црна Гора је на својој званичној “Фејсбук” страници објавила видео из периода када је актуелни лидер ГП УРА Дритан Абазовић био млади посланик, коме предсједник тада владајућег ДПС-а Мило Ђукановић добацује да је “битанга”. Снимак је објављен уз текст:”Ко сије преваре, жање поразе!!!”. Видео-запис освануо је дан након што је Абазовићева коалиција “Црно на бијело” са опозиционим ДПС-ом смијенила Алексу Бечића са функције предсједника парламента.

Нема избора без реформе

Влади Здравка Кривокапића недостајала је подршка функционалног парламента и парламентарне већине. То сада ваља деблокирати. Али, не одржавањем нових избора без изборне реформе.

Истакао је то јуче у интервјуу за “Дојче веле” Абазовић, наводећи да је крајње вријеме да се искорачи из једне “примитивне перцепције политичке реалности”. На оптужбе да ради за неке стране факторе и ДПС, Абазовић је одговорио да је то реторика оних којима одговара подјела Црне Горе те да себе види као политичара који је “изашао из матрице”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана