Поплаве у Сарајевско- романијској регији: Ванредна ситуација у Палама, вода у кућама и на путевима

ГС
Поплаве у Сарајевско- романијској регији: Ванредна ситуација у Палама, вода у кућама и на путевима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, ПАЛЕ- Начелник општине Пале Бошко Југовић прогласио је ванредну ситуацију на подручју ове општине након што су се у појединим дијеловима више насеља ријеке излиле па бујице угрожавају имовину грађана и привредних субјеката.

Југовић је рекао Срни да ће сви расположиви капацитети бити у пуном ангажману док год то буде неопходно, наводећи да су сви водотоци на подручју општине Пале у озбиљном порасту усљед обилне кише која непрестано пада 48 часова.

-Потоци и бујичне воде су подивљале, активиране су и подземне воде и све то је у веома кратком периоду утицало на велики пораст водостаја Паљанске и Мокрањске Миљацке, Праче, Репашнице и свих рјечних токова на подручју локалне заједнице - рекао је Југовић.

Он је нагласио да надлежне службе прате ситуацију и да настоје да спријече веће посљедице колико је то год могуће, иако је веома тешко дјеловати у ситуацији када обилне падавине не јењавају.

Југовић је рекао да су све надлежне службе још од синоћ на терену, у пуном ангажману је Цивилна заштита, општинска Комунална полиција, радници и механизација паљанског предузећа „Комунално“ и „Водовод и канализација“.

-У сарадњи са привредницима, ангажовали смо и људство и механизацију предузећа која се баве нискоградњом и имају машинске капацитете који могу пружити подршку у оваквој ситуацији. Координишемо рад свих екипа на терену и чинимо све што је у нашој моћи да заштитимо грађане и њихову имовину - нагласио је Југовић.

Начелник општине Пале је замолио грађане за разумијевање и стрпљење.

Јавно предузеће „Водовод и канализација“ Пале обавјештава потрошаче на подручју општине Пале и мјесне заједнице Подграб да превентивно прокувају воду јер је због обилних кишних падавина дошло до замућења.

Обилна киша која пада од јуче на подручју Сарајевско-романијске регије проузроковала је изливање водотокова у Источној Илиџи и Трнову, изјавио је Срни директор Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић.

Према његовим ријечима, у овим општинама вода је угрозила један број стамбених и привредних објеката у равним дијеловима.

-Тим цивилне заштите у току ноћи радио је на успостављању насипа у Источној Илиџи, а у Трново смо упутили већи број пумпи и исушивача - навео је Новитовић, преноси Срна.

Он је додао да се за Трново користи алтернативни правац преко Игмана јер је магистрална саобраћајница од Источног Сарајева ка овом мјесту у прекиду.

Новитовић је рекао да у другим општинама има изливања водотокова на пољопривредна земљишта.

У насељу Кула у општини Источна Илиџа поплављене су саобраћајнице и домаћинства, јавља репортер РТРС-а.

Надлежни су упутили апел грађанима који живе у улицама Касиндолски батаљон и Равногорска да не излазе из својих кућа без пријеке потребе.

Такође, апеловано је на грађана да се ставе у службу помоћи надлежним органима у случају потребе.

Кризни штаб општине Источна Илиџа издао је препоруку да се због поплава на подручју ове локалне заједнице дјеца не шаљу у вртиће и школе.

Из ове локалне заједнице обавјештавају све који жела да се укључе у акцију спасавања да су обезбијеђене вреће и пијесак, те да се могу јавити на број телефона 057/316-027 за координацију акције.

Тренутно су најугроженији и већ поплављени Бојовића мост и мост код школе у Касиндолу, Грбавичка улица, Улица 9. јануара и Равногорска у Которцу, те Новаковића улица у Доњем Которцу.

Из Општине Источна Илиџа напомињу да је у Војковићима затворен мост у Крупцу, а угрожен је и дио насеља код ресторана „Ас“.

Киша која је падала током ноћи направила је велике проблеме и у Кантону Сарајево - поплављене су саобраћајнице, а многа насеља су под водом и без струје, преноси портал Кликс.

Читаоци тог портала јављају да су, због обилних падавина и изливања потока и ријечица, куће поплављене на многим мјестима у Сарајеву и околини.

Проблеме су направиле ријеке Жељезница и Тилава, па се велика количина воде излила у дворишта у насељима Отес, Влаково, Бутмир и Доњи Которац. У тим насељима нема ни струје. Ријека Жељезница поплавила је објекте који се налазе уз обалу у централном дијелу Илиџе.

Због виског нивоа воде на улицама тролејбуски саобраћај према Добрињи је обустављен.

Федерални медији преносе да су проблеме направиле ријеке Жељезница и Тилава па се тако велика количина воде излила у дворишта у насељима Отес, Влаково, Бутмир, Доњи Которац и другим мјестима.

У овим насељима грађани немају струје ни, како кажу, могућност да било шта санирају. Многима су угрожене и домаће животиње које узгајају.

Вода је и на главним, као и споредним саобраћајницама у Сарајеву, а тролејбуски саобраћај према Добрињи је обустављен. 

Читалац „Аваза“ рекао је да је насеље Отес под водом јер се ријека Жељезница излила.

Како су рекли из Професионалне ватрогасне бригаде Кантона Сарајево, поплављене су и зграде, породичне куће.

-Екипе су на терену, евакуишу људе. У старачком дому их пребацују на више спратове. Акција је у току. Четири или пет возила је на терену. Двије станице, Ступ и Центар су доле, добровољци с Илиџе - казали су из Професионалне ватрогасне бригаде КС.

У Доброшевичкој се излила ријека Босна, а, како је речено, на улицама има аутомобила у води који су се заглавили.

-Зову људи из приватних кућа, угоститељских објеката, али ми нити имамо довољно људи, ни опреме да све то стигнемо. Ово нам је најбитније, да људе евакуишемо у Отесу, а остало ће морати чекати - казали су из Професионалне ватрогасне бригаде КС.

Јабланица

Велике кишне падавине које су захватиле подручје општине Јабланица причиниле су велику материјалну штету на стамбеним и пословним објектима те на путној инфраструктури на цијелом подручју општине.

Од раних јутарњих сати јуче су чишћена новонастала клизишта на магистралном путу М 17.5 (Јабланица-Рисовац-Посушје), због којих је пут био непроходан до поподневних часова.

Саобраћај на том путном правцу је успостављен, али се возачима и даље препоручује опрез ради могућих одрона и настанка нових клизишта.      

На локалном путу за Чивељ, као и осталим локалним путевима покренуто је и неколико нових клизишта, а у току јучерашњег дана неколико објеката је било угрожено од бујичних потока.

У циљу заштите стамбених и других објеката, ангажована је сва расположива механизација.                      

Услијед јаких удара вјетра причињена је већа материјална штета на пластеницима, као и крововима стамбених и пословних објеката.

У четвртак је одржана и сједница Општинског штаба цивилне заштите на којој је донесен закључак да се континуирано прати ситуација на терену те подузимају одговарајуће мјере у циљу спашавања људи и материјалних добара до стабилизације стања на терену.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана