Тешки метали пронађени у крви радника у кругу “Инцела”

Драгана Орловић
Тешки метали пронађени у крви радника у кругу “Инцела”

БАЊАЛУКА - Радници фирме “БЦ Метал”, која се налази у бањалучкој Пословној зони “Инцел”, отровани су тешким металима. Ванредни љекарски прегледи којима су подвргнути открили су да у крви имају олова, цинка и живе у доста већим количинама од дозвољених.

Како сазнаје “Глас Српске”, еколошки инспектор Градске управе Бањалука наложио је 27. маја ове године руководству “БЦ Метала” да све запослене пошаље на ванредне љекарске прегледе, због услова и описа посла у том предузећу. Ријеч је о фирми која се, између осталог, бави рециклирањем старих акумулатора, па су радници често у додиру са тешким металима.

- На прегледе је послато 29 запослених “БЦ Метала” који раде на локацији у “Инцелу”, од којих су 23 добила лоше налазе. То су радници у производњи, а у крви су им пронађени тешки метали попут олова, цинка и живе у већој количини од дозвољене. Та количина зависила је од тога колико ко дуго ради и на којој позицији - потврдио је начелник Одјељења за инспекцијске послове града Бањалуке Јанко Кецман.

Додао је да само шест радника који се баве канцеларијским и управљачким пословима није било отровано тешким металима, због тога што они и не долазе у додир са њима.

У фирми “БЦ Метал” рекли су да су њихови радници ишли на љекарске прегледе, али тврде да су способни за рад.

- Код четири радника предложена је промјена радног мјеста на шест мјесеци због минималног прекорачења дозвољене концентрације метала у крви - објашњавају у руководству ове фирме.

Навели су и да су тражили стручно мишљење љекара и да су по њиховим упутствима распоредили те раднике на друге послове.

- Послије ове анализе чешће ћемо вршити љекарске прегледе с циљем заштите радника и у складу са упутствима медицинске струке и инспекцијских органа - тврде у овом предузећу.

“БЦ Метал” је фирма на чијој је локацији, између осталог, пронађена и највећа концентрација пиралена, а чији су радници самоиницијативно ископали контаминирану земљу и извезли је у камионима из “Инцела” у насеље Чесма, па су је по налогу инспектора поново морали вратити у своје двориште. Међутим, ове анализе немају везе са пираленом, јер су радници сада испитивани само на присуство тешких метала, који су такође пронађени у већој концентрацији на њиховој локацији.

А колико тешки метали могу изазвати озбиљне здравствене проблеме, објаснила нам је помоћник директора за медицинске послове у Заводу за медицину рада и спорта РС Весна Палексић. Каже да се акутно тровање живом настало инхалацијом испољава надражајем слузокоже уста, грла, носа и дисајних путева, са улцерацијама и токсичним пнеумонитисом.

- Ако се уноси на уста, доминирају симптоми од дигестивног тракта, као што су мука, гађење, повраћање, крваве столице. Може се развити шок и акутна бубрежна инсуфицијенција, односно акутно затајење бубрега - објашњава доцент Палексић.

У клиничкој слици тровања оловом присутни су, како каже, иритација слузокоже дисајних путева и дигестивне сметње уколико је олово унесено гутањем.

- Цинк се уноси удисањем дима, паре или прашине, или преко уста. Његова једињења дјелују иритирајуће на кожу и слузокожу респираторног и система за варење. Оштећују јетру, бубреге, миокард, метаболизам, централни и периферни нервни систем, а могу оштетити и функцију лимфоцита - навела је Палексићева.

 

Измјене у руководству

Донедавни директор фирме “БЦ Метал” Мирко Пушевић каже да од прије пар седмица није више на тој функцији, али није хтио прецизирати да ли је самоиницијативно напустио директорску позицију или је добио отказ. И он каже да је био на ванредном прегледу.

- Резултати су стигли и ми смо сви способни за рад, тако да не бих више о томе - поручио је Пушевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана