Кркић слао новац вођи вехабија

Небојша Томашевић
Кркић слао новац вођи вехабија

Бањалука - Држављанина Норвешке Зикрију Кркића (44), који је оптужен за двоструко убиство на подручју Приједора, полиција терети за финансирање тероризма и неформалног вехабијског вође у БиХ Хусеина - Билала Боснића.

Осим Боснићу, Кркић је новац слао и познатом припаднику вехабија из Маоче Седиму Гуламићу и фирми “Милитари шоп” у Илиџи. Извор близак истрази је појаснио да је Кркић знао да ће тај новац бити искоришћен за подстицање тероризма и спровођење терористичких активности. Незванично сазнајемо да је Кркић између 2011. и 2016. године Боснићу у више наврата послао око 10.600 евра.

Против Кркића је недавно Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело извјештај Републичком тужилаштву којим га терети за финансирање тероризма.

- Истрагом је утврђено да је Боснићу слао новац на његове рачуне у сумњивој Инвестиционо-комерцијалној банци у Великој Кладуши. У периоду између септембра 2012. и августа 2016. године Кркић је у осам наврата послао 8.100 евра, док му је од краја 2012. до септембра 2013. године послао 2.500 евра - казао је овај извор и додао да је Кркић свјесно слао новац за финансирање терористичких активности и подстицање тероризма.

Према његовим ријечима, Гуламићу је у више наврата послао такође одређену суму новца на његове рачуне у Босна банк интернационал.

- Дошли смо до сазнања да је уплатио и око 8.000 марака на рачун “Милитари шопа” у Илиџи. То је учинио како би платио набавку специјалне војне опреме за терористичке активности - казао је овај извор “Гласа Српске”.

Додао је да је поменути шоп основала Ајша Ч., која више времена борави изван земље, а шоп се бави продајом разне војне и ловачке опреме.

МУП РС је, наводећи иницијале, саопштио да Кркића терете да је од новембра 2012. године до августа 2016. године више пута уплатио веће суме новца за који се сумња да је коришћен за тероризам.

- Против З. К. још 7.12.2017. године поднесен је извјештај Републичком тужилаштву због  финансирања терористичких активности. На основу нових доказа сада је поднесена допуна тог извјештаја. Сумњичимо га да је на рачун Х. Б. уплатио веће суме новца, знајући да ће бити искоришћен за јавно подстицање на терористичке активности, врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе - саопштио је МУП РС.

Убиство

Зикрија Кркић оптужен је у Норвешкој за убиство Мухарема Балића (62) и Алмира Реџића (48) из Трнопоља код Приједора. Против њега је оптужницу прво подигло бањалучко Окружно тужилаштво и суђено му је у Окружном суду у Бањалуци, гдје је био ослобођен оптужби. Ту пресуду је укинуо Врховни суд Републике Српске и вратио на ново суђење. Кркић се недавно одрекао држављанства БиХ, па је тај предмет пребачен из БиХ у Норвешку и против њега је правосуђе те земље подигло оптужницу због поменутог двоструког убиства. Кркића оптужница терети да је хицима из аутоматске пушке усмртио Балића и Реџића 28. јула 2014. године у Трнопољу код Приједора. Он је у Норвешкој, осим за ово дјело, осумњичен за насиље у породици, због чега је хапшен и притваран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана