“Ковид” пасоши крајем јула и грађанима у БиХ?

Александар Стојановић
“Ковид” пасоши крајем јула и грађанима у БиХ?

САРАЈЕВО - Детаљи о увођењу “ковид” пасоша су усаглашени на нивоу Европске уније, а Министарство цивилних послова већ је контактирало са појединим институцијама, међу којима је Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) и до краја јула грађани у БиХ би могли да добију свој дигитални пасош.

Како су прецизирали за “Глас Српске” из министарства, конкретнији кораци нису могли бити направљени све док сама ЕУ није усвојила детаље и јасне смјернице за коришћење овог сертификата.

- Министарство је већ контактирало са представницима више институција и почело са припремом плана за издавање “ковид” пасоша. ЕУ је у четвртак усагласила све детаље и вјерујемо да ће и грађани у БиХ имати своје сертификате када и грађани у ЕУ - поручили су из министарства.

Замјеник министра цивилних послова Синиша Илић рекао је за “Глас Српске” да не може прецизирати датум, али да би издавање ових сертификата могло почети најкасније до краја јула.

- То зависи и од самог процеса имунизације, који не тече у БиХ као у неким другим државама у Европи. Од брзине вакцинације зависи стварање базе, да бисмо имали конкретније чињенице и да бисмо лакше спровели издавање овог сертификата. Вјерујем да ће и сам процес имунизације бити убрзан и да ће сви грађани моћи слободно да путују - рекао је Илић.

Он додаје да се овом питању приступило озбиљно, јер ће овај документ бити важна основа за даљи ток отварања држава, путовања и привреду у наредном периоду.

Европска унија усагласила је детаље о увођењу заједничког “ковид” пасоша до краја јуна. Тиме расту шансе да туристичка сезона и путовања ускоро буду релативно нормални.

Као и у досадашњим националним верзијама “ковид” пасоша и у овом ће моћи да се биљеже докази о вакцинацији, прележаној корони или негативном налазу теста. Та дигитална европска исказница имаће ЉР код који тешко може да буде фалсификован.

“Ковид” пасош би требало да буде спреман најкасније до краја јуна, саопштено је у четвртак у Бриселу.

- Ово је важан корак да би поново била успостављена слобода кретања у ЕУ на што безбједнији начин - рекла је Стела Кирјакидис, европски комесар за здравље.

Још се ломе копља које вакцине се признају. Консензус је за сада да су то само оне које је одобрила Европска агенција за лијекове, али државе чланице могу саме да прихвате и друге вакцине.

Тачка спорења

Увођење “ковид” пасоша изазвало је бројна негодовања и било тачка спорења међу европским лидерима. Као главни проблем јавило се питање дискриминације људи и ограничавање слободе кретања, као једног од основних постулата ЕУ. Ипак, међу лидерима је постигнут консензус да државе чланице саме могу да одреде изглед пасоша, ограниче кретање уколико епидемиолошка ситуација то налаже и да признају сертификате трећих држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана