Ковачевић: Српска има право да склапа партнерства с ким жели, не може нам то одређивати ОХР

Срна
Foto: РТРС

САРАЈЕВО - Ниједна институција на нивоу БиХ није донијела одлуку да се уведу санкције Русији, па тумачења службеника ОХР-а у вези са спољном политиком БиХ немају никаквог смисла, изјавио је за Срну делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да ОХР нема ништа с европским путем БиХ и то је искључиво право изабраних представника народа да спроводе политике које се договоре унутар БиХ.

“ОХР нема мандат по Дејтонском споразуму да креира политике странака нити да одређује лидерима с ким могу или не могу да се састану”, истакао је Ковачевић коментаришући саопштење ОХР-а поводом састанка предсједника Републике Српске и Руске Федерације Милорада Додика и Владимира Путина да се “БиХ обавезала да слиједи безбједносне и спољнополитичке смјернице ЕУ” као земља кандидат за чланство у ЕУ, те да то искључује сарадњу са државама које су под санкцијама, као и личне састанке са шефовима тих држава.

Ковачевић је указао да Република Српска, поштујући Устав БиХ, има право да склапа економска, културна и друга партнерства са свим оним државама које то желе, а посебно са оним државама које су гаранти Дејтонског споразума.

“Не може нам то ОХР одређивати, а поготово не некакав неименовани странац у том ОХР-у”, поручио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана