Ковач : Послије Алагића одговараће и други злотвори казамата по Херцеговини

Срна
Ковач : Послије Алагића одговараће и други злотвори казамата по Херцеговини

БЕОГРА - Предсједник Удружења српских логораша Требиња и околине Вукан Ковач рекао је да се нада да ће након хапшења бившег чувара логора "Габела" код Чапљине Аде Алагића, осумњиченог за мучење српских и муслиманских заробљеника, почети да падају и многи други злотвори из казамата по Херцеговини.

Ковач је истакао да је чињеница да је након двије или три деценије правосуђе коначно почело да хапси и оне који су чинили злочине над Србима. Он је рекао за "Вечерње новости" да очекује да ће Алагић звани Лав добити казну коју заслужује, а не мизерну као у случају "Дретељ", гдје је осуђен на 18 мјесеци затвора.

"Хапшење Аде Алагића је доказ да ће рука правде закуцати на врата свих који су учествовали у злочинима", рекао је Ковач, подсјећајући да је Алагић био чувар у логорима "Дретељ" и "Габела", кроз које је прошло 120 мушкараца и 70 жена српске националности, а број мртвих и данас се утврђује.

Ковач је подсјетио да не треба заборавити да је на подручју БиХ у рату било око 530 логора за Србе, од чега у Сарајеву 126, а у Херцеговини више од 20. "На хиљаде Срба је прошло голготу у овим казаматима, а на стотине их је убијено.

Многи злочинци су и данас на слободи, као што је био и Алагић", рекао је Ковач.

Он је напоменуо да су "Габела" и "Дретељ" били казамати смрти у које су довођени Срби и Бошњаци из Херцеговине, а њима је управљала Хрватска заједница Херцег-Босна и Хрватско вијеће одбране. Адо Алагић звани Лав је у БиХ оптужен за мучење затвореника у логору Габела код Чапљине 1993. године, гдје је био задужен за чување логораша.

Ухапшен је 15. септембра у Барселони по међународној потјерници из БиХ због оптужби за ратни злочин, а у Шпанији је користио лажни идентитет. Алагића у БиХ чека суђење за злочине у логору "Габела" 1993. године код Чапљине, његовог родног мјеста.

Руководиоци логора "Габела" су данас или у бјекству или су осуђени на дугогодишње затворске казне. Алагић је 2016. године осуђен на једну и по годину затвора за мучење муслиманских затвореника, након што је признао да је, док је био затвореник редар у логору Дретељ, "тукао шлауфом и коцем Мустафу Хоџића, а шипком Семира Балавца".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана