Кошарац: БиХ не може направити кључни искорак док постоји ОХР

Срна
Кошарац: БиХ не може направити кључни искорак док постоји ОХР

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да су у његовом фокусу интереси Републике Српске које ће заступати на састанку о европском путу БиХ са европским званичницима у Бриселу, 5. децембра.

"Српска подржава европски пут БиХ и заговара да се 14 кључних приоритета спроводи у пакету. Партнери из Федерације БиХ на то нису пристали. Под патронатом америчке Амбасаде и окупатора /Кристијана/ Шмита они сада калкулишу, покушавајући да избјегну ранији политички договор у којем су обећали, између осталог, усвајање закона о Уставном суду БиХ како би стране судије коначно отишле из ове институције", истакао је Кошарац.

Он је рекао да је јасно и ЕУ и домаћим структурама да БиХ не може и неће направити кључни искорак све док ОХР постоји у земљи, те да се то поготово неће десити у присуству Шмита, нелегитимног високог представника, који узурпира ту позицију.

"Не постоји логичан разлог, нити било какво оправдање да губе енергију покушавајући да нас увјере у супротно. Суверена земља може у ЕУ. Колонија не. БиХ ће бити суверена искључиво онда када легитимно изабрани представници три конститутивна народа буду доносили одлуке, без уплитања странаца у унутрашња питања", констатовао је Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а.

Он је додао да је то, уосталом, принцип за који се залаже Република Српска и да од тога неће одустати.

"Договор два ентитета и три конститутивна народа у оквиру дејтонске БиХ - једино је могуће рјешење које има било какву перспективу, па и ону европску. Сулуди су покушаји Шмита и дијела западних земаља да са структурама из Федерације БиХ моделирају друга рјешења, противна интересима и ставовима Српске", навео је Кошарац на "Инстаграму".

Он је упитао како је могуће да се било шта договара без Републике Српске, а онда јој се то накнадно сервира. "Зар стварно мислите да смо наивни и да ћемо вам аплаудирати, беспоговорно прихватајући ваше замисли? Господо, шта је ваш циљ и шта желите постићи тим?", упитао је Кошарац.

Кошарац је поручио да је Република Српска препознала њихове намјере и да неће дозволити да уруше позицију и уставни капацитет Српске, нити да газе по слободној изборној вољи грађана Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана