Конаковић: Послаћемо протестну ноту свим земљама које су гласале против резолуције

Aгенције
Конаковић: Послаћемо протестну ноту свим земљама које су гласале против резолуције

Министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић најавио је да ће послати протестну ноту свим земљама које су гласале против данас усвојене резолуције о Сребреници.

Ријеч је о 19 земаља.

"Сматрамо да се сврставају на страну починиоца ратних злочинаца и да не поштују пресуде међународних судова. То је наша људска обавеза", казао је Конаковић, преноси Аваз.

Рекао је како усвајање резолуције није никаква побједа, нити утакмица, већ борба да се истина позиционира онако како заслужује.

"Врло нам је важно да данас нисмо чули никога да је говорио против чињеница или факата, осим Вучића. Од нас се очекује да имамо јединствен став у БиХ с онима због којих се резолуција доноси. Важна је и чињеница да је цијели регион био на правој страни, осим Србије. Знамо да су бројне земље у региону биле под притиском, али су показале храброст. То никада нећемо заборавити", поручио је Конаковић.

Он је рекао како ће Александар Вучић и Милорад Додик морати објаснити свом народу због чега су говорили о колективној кривици.

Навео је да су били врло агресивни, а да је Вучић "успио минимализирати и велике свјетске силе".

"То су посљедице о којима ће он морати одговарати, прије свега јавности Србије. Било је врло тешко у задње вријеме се бавити дипломатијом БиХ. Захвалио бих се Лагумџији, Комшићу и Бећировићу. Имали смо стотине контаката с амбасадама других земаља. Разбијали смо неистине о којима су нас питали", навео је Конаковић и додао:

"Нама је било важно да тај резултат буде позитиван. Омјер је 4:1 за оне који су на страни истине".

О Додиковој изјави

Конаковић се осврнуо и на раније изјаве Милорада Додика који је најављивао мирни разлаз.

"Ова Додикова изјава је још једна у низу бесмислених. Он је прије неколико седмица нудио паре за миран разлаз, то говори о његовом тренутном стању. Он се сам ту довео. Нападајући институције дошао је у црну рупу. Нападао је Суд, пред тим Судом сад сједи као оптуженик. Нападао је ОХР, сад излази на изборе по правилима ОХР-а. Његове приче о било каквом разлазу директан су удар на Дејтону. Било какав покушај дјеловања у том смислу институције ће се супроставитуи. Додик и СНСД су политичка реалност. Имају алат за блокаде и деблокаде. Моја обавеза јесте да сједним с Додиком, иако ми се не иде на те састанке. Али, из тих састанака се изродио највећи успјех БиХ у задњих 10-ак година. Коалицију ћемо покушати одржати на неким заједничким приоритетима, а прије свега на путу ка ЕУ", поручио је Конаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана