Комисија за финансије Парламента БиХ: Пропусти се понављају,шефови без санкција

Ж. Д.
Комисија за финансије Парламента БиХ: Пропусти се понављају,шефови без санкција

Сарајево - Извјештаји Канцеларије за ревизију институција БиХ о раду министарстава, агенција и управа којима је дато мишљење са резервом, понављају се годинама и до сада им нико није стао у крај, констатовано је на јучерашњој сједници Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ на којој су разматрани ти извјештаји.

Извјестилац о ревизорском извјештају за Министарство одбране БиХ, које је највећи буџетски потрошач, Душанка Мајкић рекла је да је највећи проблем што институције које су добиле мишљење са резервом користе половину буџета институција БиХ.

- То значи да су пропусти у њима много озбиљнији него код институција за које се из буџета издваја симболичан износ. Када је ријеч о Министарству одбране БиХ, Парламент већ годинама добија готово идентичне извјештаје - констатовала је Мајкићева и истакла да нема ниједне јавне набавке у овом министарству да је урађена у складу са законом.

Она наглашава да је Парламент БиХ кључни партнер ревизора.

- Кад Парламент БиХ буде захтијевао одговорност оних који добијају таква ревизорска мишљења, онда ће ствари почети да се мијењају - истакла је Мајкићева.

Замјеник главног ревизора Јасмин Пилица сматра да је кључни проблем што се препоруке ревизора у великој мјери не поштују.

Комисија је подржала измјене закона о платама и накнадама којима је предвиђено ограничавање отпремнине у институцијама БиХ на око 10.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана