Комеморација и сахрана генерала Лисице у сриједу

Д. К.
Комеморација и сахрана генерала Лисице у сриједу

Бањалука - Комеморација поводом смрти бившег генерала Војске РС Славка Лисице биће одржана у сриједу, 3. јула у 13.30 часова у великој сали Банског двора у Бањалуци, а сахрана у 15 часова на бањалучком гробљу “Свети Пантелија”.

Генерал Лисица преминуо је у суботу, 29. јуна послије дуже болести на Војно-медицинској академији у Београду, гдје је прије двадесетак дана примљен због проблема са дисањем и срцем.

Отпуштен је из болнице прошле седмице, међутим, поново му је позлило и хоспитализован је.

Два пута је реанимиран, међутим, преминуо је око поноћи.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић истакао је да је смрћу генерала Славка Лисице Република Српска остала без једног од најбољих војних команданата, часног борца и поштеног човјека из генерације људи који су стварали Српску.

- Тешко ме је погодила вијест о смрти генерала Славка Лисице, бескомпромисног и способног ратног команданта, великог патриоте и изузетног човјека - наводи се у Радмановићевом телеграму саучешћа упућеног породици преминулог.

Радмановић је навео да ће генерал Лисица бити упамћен као борбен и поносан човјек, велики човјек “без длаке на језику”, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Генерал Војске Републике Српске Славко Лисица преминуо је у 69. години.

Генерал Лисица је био командант Друге оклопне бригаде Војске Републике Српске и командант Оперативне групе Добој.

Почетком рата на просторима бивше Југославије учествовао је у борбама у книнској Крајини, а као командант је заузео Масленички мост.

Након формирања ВРС, пребачен је у тадашњу БиХ.

Један је од кључних учесника у акцији пробијања “Коридора живота”, као и у војним акцијама у Модричи, Дервенти и Броду.

У августу 1993. године именован је за команданта Центра војних школа у Бањалуци и на том мјесту остао је годину дана, након чега је пензионисан.

Генерал Лисица објавио је неколико књига о значају борбе српског народа и свом командовању.

Додик; Славко Лисица дао велики допринос стварању Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици преминулог генерала Војске Републике Српске Славка Лисице, и истакао да је генерал дао велики лични допринос у стварању Српске.

"Генерал Славко Лисица остаће упамћен као храбар и способан официр, који је дао велики лични допринос у стварању Републике Српске и одбрани српског народа", наводи се у телеграму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана