Колико су потрошили нерадници?

Маријана Миљић Бјеловук
Колико су потрошили нерадници?

САРАЈЕВО - Мандат једном члану Комисије за концесије БиХ истекао је 2008. године, другој двојици 2010, а још једном 2015. године. Такође, три од четири члана одавно су стекли услове за пензију.

Главне су то замјерке Канцеларије за ревизију институција БиХ на рад Комисије за концесије за прошлу годину, која је у јавности најпознатија по свом нераду.

Навели су и да тренутни састав комисије не одражава законом предвиђену територијалну заступљеност чланова Комисије што онемогућава њено функционисање.

- Комисија, према Закону о концесијама БиХ, доноси одлуке ако су присутна најмање четири члана, од којих би по један требало да буде представник с пребивалиштем у ФБиХ, Републици Српској и Брчко дистрикту БиХ. Међутим, тренутни састав комисије у којем је један члан из ФБиХ и три из Српске не одражава наведеним законом предвиђену територијалну заступљеност тако да је и у том погледу онемогућено функционисање - стоји у извјештају ревизора.

Поменутој комисији одобрено је у прошлој години 1,30 милиона марака, а укупно извршење буџета за 2023. годину износи 803.919 марака.

- Комисија је извршила преструктурисање расхода буџета које је одобрило Министарство финансија и трезора БиХ.

Преструктурисање расхода је извршено у износу од 20.000 КМ. Повећани су путни трошкови за 4.000 марака, издаци за енергију и комуналне услуге за 1.000,  уговорене услуге за 8.000, а набавка опреме за 7.000 марка. Смањене су накнаде трошкова запослених за 20.000 КМ - наводе ревизори.

Највише новца као и претходних година отишло је на бруто плате и то 586.501 КМ, док је за накнаде трошкова запослених утрошено додатних 84.438 КМ.

Унајмљивање имовине и опреме Комисије за концесије коштало је грађане БиХ 71.040 марака, док су уговорене услуге износиле скоро 17.000 марака.

У поменутој комисији је крајем 2023. године било 11 запослених лица, од чега четири лица на одређено вријеме, односно они који су везани за мандате.

Ревизори су анализирали и јавне набавке Комисије за концесије за 2023. годину те том приликом нису уочени значајни недостаци, осим за набавку горива.

- Оквирни споразум за набавку горива закључен је половином године у вриједности од 16.924 КМ без ПДВ-а. Комисија није прибавила мишљење Правобранилаштва БиХ, иако је била дужна прије закључивања уговора/оквирних споразума чија вриједност прелази 10.000 марака - наводе ревизори.

Комисија за концесије БиХ основана је 2005. године, дакле постоји већ 19 година и за то вријеме није издала нити једну концесију. Чак је постојало и неколико иницијатива да поменута комисија буде укинута, али оне нису добиле зелено свјетло надлежних у БиХ.

Конкурс

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ расписало је конкурс за избор седам нових чланова Комисије за концесије чије је сједиште у Бањалуци. Конкурс је расписан 22. марта.

Из Министарства спољне трговине и економских односа још нисмо добили одговоре на питања колико се кандидата пријавило на поменути конкурс, а која смо прослиједили још прије мјесец дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана