Ко ће од најдуговјечнијих (градо)начелника поново у изборну битку

Маријана Миљић Бјеловук
Ко ће од најдуговјечнијих (градо)начелника поново у изборну битку

БАЊАЛУКА - Многи начелници и градоначелници у Републици Српској, који у тим фотељама сједе већ осам па и 12 година, циљају нови мандат на предстојећим локалним изборима, а такве потезе аналитичари оцјењују као политику странака да играју на сигурне и доказане кадрове.

Један од најдуговјечнијих начелника у Републици Српској, који је у међувремену постао и градоначелник, је још актуелни први човјек Дервенте Милорад Симић. Ту општину, која је накнадно добила и статус града, води већ скоро пуне двије деценије. Међутим, одлучио је да више не буде кандидат за првог човјека те локалне заједнице те да то мјесто препусти млађим кадровима своје странке.

Два мандата

Највећа владајућа странка у Српској СНСД већ је открила велики број кандидата за предстојеће изборе, а међу њима су свакако и они који градове и општине воде осам година и који су увјерени да ће однијети побједу у још једној изборној трци.

Тако ће у битку за локалне изборе и актуелни начелник општине Србац Млађен Драгосављевић који циља трећи мандат.

- Кандидат сам странке и за нове локалне изборе. Вјерујем да ћу добити поново повјерење грађана општине Србац јер наша дјела потврђују да смо радили за грађане у протеклих осам година - казао је “Гласу” Драгосављевић.

Такође, и његов страначки колега Мирослав Дрљача кандидат је за првог човјека Новог Града те ће се на изборима у октобру борити за трећи мандат.

- Увјерен сам да ће СНСД у Новом Граду имати начелника општине и у наредном мандатном периоду те да ће поновити резултате са прошлих избора када је у питању локални парламент - казао је Дрљача.

Промјене, по свему судећи, неће услиједити ни на политичкој сцени у Градишци, бар када је у питању кандидатура СНСД-а за првог човјека града на Сави.

- Градски одбор СНСД-а предложио је мене за кандидата за октобарске изборе. То још нису потврдили органи странке, али мислим и да ће та одлука услиједити идућих дана. Вјерујем у још једну побједу. Нема нити један разлог да СНСД изгуби у трци за првог човјека Градишке. Радили смо и радићемо  у интересу наших грађана - поручио је за “Глас Српске” Аџић којем је ово други мандат на челу тог града.

И његова страначка колегиница Сњежана Ружићић циља трећи четворогодишњи мандат на челу општине Језеро.

- Становници моје општине препознали су мој труд и залагање у претходних осам година. Због тога вјерујем да ћу добити њихову подршку и за трећи мандат.  У прилог томе свједочи и иницијатива коју је запримио Општински одбор СНСД-а од стране грађана да управо ја будем кандидат за првог човјек наше општине - казала је “Гласу” Ружичићева.

Два мандата заредом на челу Котор Вароша је ПДП-ов Зденко Сакан, који нам наводи да још није одлучено да ли ће у изборну битку у октобру.

- Још органи странке нису одлучили да ли ћу у трку за нови мандат. Свакако  сам један од кандидата који су у игри. Странка ће на крају одлучити, а услиједиће и разговори са коалиционим партнерима  - казао је “Гласу” Сакан.

Нема предаје

Међу начелницима и градоначелницама у Српској има и оних који су на тој позицији 12 година, али се не предају и, по свему судећи, пред гласаче ће у октобру.

Један од њих је и актуелни начелник општине Соколац Милован Бјелица који наводи да ће, како ствари стоје, бити кандидат СДС-а  за нови - четврти мандат.

- Још није донесена одлука о мојој кандидатури. Општински одбор СДС-а требало би да о томе заузме став на сједници која је заказана за 21. јун. Најближи сам одлуци да будем поново кандидат странке за предстојеће локалне изборе. Неће бити никаквих проблема да то потврди сам врх странке - казао је “Гласу” Бјелица.

И његов страначки шеф и актуелни начелник Теслића Милан Миличевић, који је на тој позицији 12 година, кандидат је за нови четворогодишњи мандат.

- Визија пројеката за наредни период  већ постоји. Посебно ме мотивишу пријетње које добијам када је у питању кандидатура на предстојећим изборима - казао је Миличевић који је побједу  за  позицију начелника однио  на изборима 2012, 2016, и 2020. године, а повјерење грађана  добио је и на референдуму о опозиву 2018. године.

И СНСД-ов Дарко Томаш на челу је Прњавора већ скоро 12 година, са једним прекидом од четири године. Према свим прогнозама, у трку ће и за четврту побједу.

- Општински одбор странке донијеће одлуку о кандидатури, али ја сам предложен као кандидат. Вјерујем да ћу поново добити повјерење грађана којима сам у претходних више од деценију био на располагању за све проблеме. Тим темпом настављамо да радимо  - казао је “Гласу” Томаш.

Опробан рецепт

Политички аналитичари оцјењују да они који први пут изгубе на изборима обично код нас нестају са политичке сцене, због чега се странке опредјељују за опробани рецепт да искључиво побједнике кандидују за нови мандат.

- У свим демократским системима то је стандардан потез. Обично онај страначки кадар који је побједник или је већ дао одређене резултате је и кандидат за нови мандат. Такву праксу могу да промијене само неке ситуације које су пољуљале вољу гласача према изабраном човјеку. Послије првог неуспјеха се најчешће, а поготово код српског народа, дешава потпуни нестанак са политичке сцене оних који су изгубили на изборима - казао је раније “Гласу Српске” политиколог Филип Матић.

Навео је и да на политичкој сцени имамо оне које смо имали и прије 10, 15 па и 20 и више година.

- Млади који се појављују су из њиховог ужег окружења, они су њихови савјетници или сарадници у самој странци. Заправо не добијамо неки новитет. Недостаје младих људи у политици, али они морају имати неке компетенције, попут образовања, неке визије, приједлоге шта ће радити - поручио је Матић.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана