Ко ће на кога на локалним изборима у Источном Сарајеву: Борба на седам фронтова

Дарко Момић
Ко ће на кога на локалним изборима у Источном Сарајеву: Борба на седам фронтова

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Становници Источног Сарајева ове године ће први пу­т директно бирати градоначелника који је до сада биран посредно, гласовима одборника у Скупштини града и увијек је долазио из редова СДС-а или ПДП-а.

Предсједник Градског одбора СНСД-а и актуелни начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић увјерен је у побједу његове странке у трци за градоначелника, као и у борби за начелничке функције у већини од шест општина у саставу града Источно Сарајево. Ћосић, који је и званично кандидат СНСД-а за градоначелника, каже да није још грађанима представио свој програм који је одавно спреман.

- Програм је базиран на реалним стварима и биће усмјерен ка јачању капацитета града и много бољој сарадњи са општинама. За разлику од досадашње праксе по којој је Градска управа била уточиште за незбринуте кадрове СДС-а и ПДП-а и мјесто одакле се дијелио плијен, овај пут ће град бити у функцији грађана - каже Ћосић.

Што се тиче општина, он каже да је увјерен да ће СНСД заједно са коалиционим партнерима сасвим сигурно освојити власт у пет општина.

- Са оптимизмом улазимо у кампању, јер је СНСД био предлагач и моторна снага за све велике пројекте на подручју града и увјерени смо да ће то грађани препознати - каже Ћосић.

С друге стране, предсједник источносарајевског СДС-а Дарко Бабаљ кратко је рекао за “Глас Српске” да је СДС спреман за изборе.

- Као и до сада, очекујемо добар резултат у сарајевско-романијској регији, али ћемо се трудити да га поправимо - каже Бабаљ.

Када је ријеч о кандидатима, Љубиша Ћосић каже да су већ позната имена скоро свих кандидата СНСД-а за начелнике општина.

- Начелник Трнова Драгомир Гаговић и Пала Бошко Југовић поново ће бити кандидати. Небојша Шешлија је кандидат за начелника Источне Илиџе, Јован Катић за првог човјека Источног Новог Сарајева, Бојан Копривица за начелника Сокоца, а једино још није одлучено ко ће бити наш кандидат за начелника Источног Старог Града - каже Ћосић.

Када је ријеч о противничком табору, начелничке фотеље поново ће бранити први људи Источне Илиџе Маринко Божовић, Сокоца Милован Цицко Бјелица и Источног Старог Града Бојо Гашановић. Према тврдњама нашег извора блиског СДС-у, у овој странци још не знају ко ће на црту Драгомиру Гаговићу у Трнову, док се назиру имена кандидата за начелнике Пала и Источног Новог Сарајева.

- Кандидат за начелника Источног Новог Сарајева вјероватно ће бити биран између актуелног директора Службе за послове са странцима БиХ Слободана Ујића, коме до краја ове године истиче мандат на тој функцији, и професора у средњошколском центру у Лукавици Драгана Влачића. Када је ријеч о Палама, СДС ће највјероватније подржати независног кандидата и професора Економског факултета у Палама Марка Ђогу - тврди наш саговорник.

Градоначелник

Актуелни начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић званично је кандидат СНСД-а за градоначелника Источног Сарајева, док у редовима СДС-а и ПДП-а још нису одлучили ко ће му бити противкандидат.

- За сада се као најозбиљнији кандидат спомиње актуелни предсједник Скупштине града Мирослав Лучић, иако није искључено да у изборну утакмицу уђе и сам Дарко Бабаљ. Ако кандидатура припадне ПДП-у, кандидат ће готово сигурно бити актуелни градоначелник Ненад Вуковић, иако би он у страху од пораза радије био носилац листе ПДП-а у Палама и ловио фотељу првог човјека Скупштине општине Пале - каже наш саговорник одлично упућен у дешавања у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана