Ко ће и гдје спалити отпад у Дрвару још није познато

М. Л.
Ко ће и гдје спалити отпад у Дрвару још није познато

ДРВАР - Федерално министарство екологије и туризма направило је анализу компанија које могу рециклирати отпад који је увезен у Дрвар и Босанско Грахово и по којој цијени, како би били спремни у случају да фирма “Кром рециклажа” не изврши наредбу инспекције о уклањању спорног материјала.

У том министарству наводе да, с обзиром на то да “Кром рециклажа” није урадила оно што јој је наређено, односно није отпад измјестила у халу Пасјак у Дрвару, како је у њиховим дозволама наведено, даље активности у вези с тим су у надлежности Федералне управе за инспекцијске послове и надлежног тужилаштва, који воде истрагу.

- Ми морамо радити према упутствима инспекције која сада води главну ријеч и ово министарство им стоји на располагању. Федерална управа за инспекцијске послове има надлежност да, након што фирма “Кром рециклажа” није поступила по њиховом налогу, принудним путем изврши збрињавање отпада на еколошки прихватљив начин путем фирми које имају дозволу за обављање ове врсте посла, и то о трошку увозника - појаснили су у Федералном министарству екологије и туризма.

Са друге стране, у Федералној управи за инспекцијске послове тврде да фирми “Кром рециклажа” још није истекао рок од 30 дана за уклањање отпада.

- Рок за извршење мјере наложене рјешењем од 24. јула је 30 дана од дана достављања, а не од дана доношења. Због потешкоћа у достављању наведеног рјешења, рок за извршење још није истекао. Сходно наведеном, терет извршења рјешења до истека рока предвиђеног диспозитивом је још на субјекту надзора, те ће се након истека истог предузимати даље мјере у складу са законом - навели су у инспекцији и додали да с обзиром на то да инспекцијски надзор још није окончан, поступајући инспектори у овој фази још нису изрекли прекршајне налоге.

Фирма “Кром рециклажа” увезла је у Дрвар 294.547 килограма отпада у вриједности од 16.126 марака и истресла га у напуштене хале некадашњег предузећа “Грмеч”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана