Кнежевић: Међународна заједница се крије иза одлука Уставног суда БиХ

ГС
Кнежевић: Међународна заједница се крије иза одлука Уставног суда БиХ

САРАЈЕВО - Морао сам отићи у пријевремену пензију. Од Уставног суда БиХ се прави мета, жртва и грешка. Не постоји етнички принцип за Уставни суд, каже Златко Кнежевић, судија и потпредсједник Уставног суда БиХ.

Он је у интервјуу за Мрежу Федералне ТВ рекао да не може национално гласање и да неће нико судијама бројати крвна зрнца.

Како каже Уставни суд БиХ је на најжешћем политичком удару.

"Све то се може свести на неколико разлога. Први је што је Уставни суд БиХ био задња институција БиХ у којој се могло доћи до неке одлуке, уз више или мање проблема, али се долазило до одлуке. Друго, и Уставни суд је у једном тренутку почео да клизи тамо гдје не треба. Уставни суд не треба да тумачи историју, не треба да креира будуће односе", рекао је он.

Наводи да је можда кључни разлог тај што је законодавцима и политичарима најједноставније од Уставног суда БиХ правити жртву, мету и грешку, како каже, да се прикрије оно што они  не успијевају да ураде, а што је њихов задатак и због чега су бирани.

"Политика жели да Уставни суд заврши оно што они не могу. С друге стране има политика која жели да Уставни суд то уради да би они имали изговор што су против нечега. Не треба занемарити ни четврти конститутивни народ у БиХ - тзв. међународну заједницу, која нимало није невина у овом свему што се дешава", сматра Кнежевић.

Навео је и на који начин се врши наводни политички притисак на Уставни суд БиХ.

"Не вјерујем да неко неког зове телефоном, барем ја томе нисам присуствовао. Не значи да не познајем људе који креирају политичке процесе у БиХ, али нисам био у ситуацији да мени неко нареди, то је више фантастика. Али, наравно свако свој интерес гура. Како креирају политички притисак – разноразним медијским и посљедичним реакцијама", каже Кнежевић.

Према његовим ријечима, међународној заједници је у једном моменту Уставни суд БиХ сјајно дошао да се сакрију иза одлука Уставног суда БиХ.

"Трећина Уставног суда је директни експонент међународне заједнице. Има ту и таквих интереса. Нажалост, то плаћа БиХ. Ја идем, и немам никаквог разлога ни за какво ни правдање ни хвалисање ни напад, али, нажалост, БиХ плаћа ту оцјену уставности, смирен живот за све грађане, осјећај да није сваки мјесец нека нова историја", наводи Кнежевић.

На питање због чега иде у пријевремену пензију - зато што је желио или зато што је морао, одговара:

"И једно и друго. Био сам доведен у ситуацију да је Народна скупштина Републике Српске (НСРС) својим закључком тражила од мене да одем. Да ли су у праву - нећу да причам. Моја позиција је у питању, шта год да кажем испаде да ја себе нешто браним, кукам или како год. Постоји тренутак када се човјек мора ставити у позицију да ли је изнад законодавца или није. Дубоко вјерујем да су највиши органи власти и суверености – парламенти, у овом случају НСРС. Када сам биран у том истом парламенту ниједан глас није био против, и нисам могао да се поставим – да кажем сад ме баш брига, нећу да идем, не можете ме смијенити. Сматрао сам да морам послушати тај дио. Формално нисам морао. Формално ме нико није могао разријешити, осим све преостале судије Уставног суда једногласно. Не постоји институт оставке у Уставном суду. Нисам ја политичар. У смислу морао – да сам устукнуо – није то. Да се појавио појединац, политичка странка - не би на исти начин ово завршило. Али се појавила институција. Ако ја не поштујем Устав и БиХ и РС, како да то тражим од других. Институција је стала иза свог захтјева“, рекао је он.

Истиче како предсједник Српске Милорад Додик, није лично вршио притисак на њега.

"Да ме неко уцјењује или препада - нема од тога ништа. Поштујем институције. Предсједник РС мене није лично уцијенио. Шта ја мислим о неким потезима, о томе кад одем у пензију. Да ли је он наложио, да ли су неки послушали - ја то могу да закључим. Ако не требам РС, онда да одем. Знам сјајне млађе од мене који би могли доћи радити", поручио је.

Када је ријеч о попуни Уставног суда БиХ, нагласио је да "ће то бити врло тешка ситуација".

"Постављаће се питања легитимности. Можда се то питање не би постављало да је пет домаћих судија у кворуму, макар и да не буде нико из РС. Проблем је што већину кворума чине стране судије, не улазим у политичке приче, увјерен сам да се судије Уставног суда морају изабрати. То је приоритетни интерес грађана БиХ. Треба овој земљи Уставни суд", казао је Кнежевић те додао:

"Када су креатори устава, а разговарао сам са неколико њих, писали устав, они су хтјели да стране судије у првом периоду пресудно утичу на нека индивидуална права - поврат имовине, питање ратних злочина и сл. Допринос страних судија је дуго био велики у том дијелу који се односи на индивидуална права. Али ја никада се не бих упустио у гласање у земљи у којој сам странац, да будем пресудан глас, већ бих инсистирао да домаћи дођу до закључка, а ако постоји мала разлика тада се прикључим једном или другом".

На питање у којим предметима су стране судије биле кључ, Кнежевић каже:

"Не могу говорити о гласању, везан сам тајном. Могу вам дати примјере из којих ви сами можете закључити. По мени, питање одлуке 1/11 о имовини и двије оцјене које сам, да не будем накнадно паметан, пише у мојим издвојеним мишљењима, које су ризик, створиле ризик и довеле до тога да Уставни суд буде на неки начин не добро оцијењен и мета политике – дан Републике Српске и захтјев РС за оцјену 1. марта као празника. Стварно имамо превише историје и гдје год дирнете у неке ствари, неке друге отварате, тад се појави тај некоректан приступ у којем је тад била пресудна дужност домаћих судија, а требала је да буде пресудна подршка страних судија - договорите се домаћи. По мени су то три тренутка у којима је Уставни суд требао бити заговорник интегративног фактора", навео је Кнежевић.

Уставни суд БиХ без страних судија би доносио бх. одлуке - не швајцарске, албанске, њемачке, румунске, молдавске, румунске или италијанске, каже Кнежевић.

"Тада бисмо били присиљени да се одлука мора донијети, и мора имати пет гласова. Компромис је пола побједе, не пораза", категоричан је он.

Истиче да је Устав јасан, не постоји ентички принцип за судије Уставног суда.

"Национално гласање - не може. Разлика је ентитетско и национално. Национално гласање је глупост, а ентитетско је у смислу да треба прибавити одређена мишљења. У смислу да се пребројавамо по крвним зрнцима - то нема смисла", поручио је.

Није велик број одлука Уставног суда БиХ које се не проводе, тврди Кнежевић.

"Проблем су ове одлуке о оцјени уставности. Оне се не проводе. Колико ја знам - највећи проблем је Парламент БиХ, највећи број одлука о оцјени уставности не проводе. То показује гдје је или гдје није проблем у БиХ. То је бесмислено", закључио је Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана