Клокић: Осим земаља ЕУ, најзначајије Русија и Кина

Срна
Клокић: Осим земаља ЕУ, најзначајије Русија и Кина

БАЊАЛУКА - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да за Српску, осим земаља ЕУ, најзначајнија сарадња са Русијом и Кином.

"Путем Представништва Српске у Русији имамо заиста добру сарадњу у области привреде, културе, просвјете, али и на највишем политичком нивоу", рекао је вечерас Клокић за Алтернативну телевизију.

Када је ријеч о Кини, Клокић је навео да је она битан инвеститор у Српску која у сарадњи са Амбасадом Кине у БиХ реализује низ пројеката, а као најважније је навео едукацију домаћих кадрова.

Веома важним Клокић сматра и то што Српска има своје представништво у Бриселу, гдје се све главне политике Европе дефинишу, а ту су познати ставови Српске.

"БиХ претендује да буде члан ЕУ, а да би Српска остала у оквиру својих уставних надлежности потребно је да се знају ставови пред званичницима ЕУ - да смо за европски пут са уставним надлежностима дефинисаним Дејтоном, те уставима БиХ и Српске", подсјетио је Клокић.

Он је навео да европске политике често нису наклоњене Српској, јер ЕУ захтјева да се говори "једним гласом" због чега је и направљен механизам координације.

Клокић је оцијенио да је највећи изазов представиштава да истрају на ставовима Српске да се може функционисати само у оквиру БиХ дефинисане Дејтоном, да Српска има стабилне институције изабране у складу са демократским начелима и Владу која уредно функционише.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана