Катанац на Специјално тужилаштво 2016. године

Свјетлана Шурлан
Катанац на Специјално тужилаштво 2016. године

Бањалука - Специјално тужилаштво РС половином идуће године требало би да буде укинуто, а сузбијањем корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала умјесто њега бавиће се посебно одјељење, које ће бити формирано у оквиру Републичког тужилаштва.

Ове измјене предвиђене су Нацртом закона о сузбијању корупције, организованог криминала и најтежих облика привредног криминала, који је Влада упутила у Народну скупштину РС.

- Ступањем на снагу овог закона престаје да ради Посебно тужилаштво за сузбијање организованог и најтежих облика привредног криминала - Специјално тужилаштво основано при Окружном тужилаштву Бањалука - наведено је у Нацрту закона за који је предвиђено да ступи на снагу 1. јула 2016. године.

Према предложеном рјешењу, Републичко тужилаштво, највиша тужилачка институција у РС, требало би да добије посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала. Тим одјељењем требало би да руководи специјални тужилац, који ће бити и замјеник главног тужиоца РС. У ново одјељење биће распоређени републички тужиоци. Планирано је да у оквиру одјељења буде основана јединица за истраге и безбједност, коју ће чинити начелник и тужилачки истражиоци. Истражиоци ће бити преузети из Министарства унутрашњих послова РС или других безбједносних агенција у БиХ.

Предмети које је отворило Специјално тужилаштво, а који не буду окончани до његовог гашења биће достављени на поступање надлежним тужилаштвима. Посебно одјељење ће преузети материјално-техничка средства Специјалног тужилаштва, а специјални тужиоци и истражиоци који не буду именовани у ново одјељење остаће да раде у бањалучком Окружном тужилаштву или ће бити враћени на дужност коју су обављали прије ангажмана у Специјалном тужилаштву. Исти модел прерасподјеле планиран је и за стручне сараднике и остале запослене у Специјалном тужилаштву. Сва тужилаштва у РС биће дужна да омогуће несметан увид у кривичне предмете које затражи посебно одјељење, а сарадњу са тужиоцима тог одјељења мораће имати и друге институције.

Нацртом закона предвиђено је оснивање и посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала у Окружном суду Бањалука, које ће бити надлежно за цијелу територију РС за кривична дјела која буду истраживали тужиоци одјељења у Републичком тужилаштву. Предсједника и судије новог одјељења распоређује предсједник Окружног суда из редова те институције. Кривични поступци који буду покренути на основу оптужница Специјалног тужилаштва до ступања на снагу новог закона биће окончани у судовима који су тренутно надлежни за те случајеве.

Да би цјелина била заокружена, Нацртом закона је предвиђено формирање и посебног вијећа за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала при Врховном суду РС, које ће одлучивати на основу жалби на одлуке посебног одјељења Окружног суда. Предсједника и судије посебног вијећа распоређује предсједник Врховног суда РС из сопствених редова. И Казнено-поправни завод Бањалука добиће посебну притворску јединицу у коју ће бити смјештене особе које процесуирају нове институције.

Народна скупштина РС задужила је у марту 2014. године Министарство правде да преиспита важећи законодавни оквир за рад Специјалног тужилаштва и прецизније дефинише његове надлежности и организацију. Радом Специјалног тужилаштва многи у РС нису задовољни, а на то им је пажњу у писмима отворено скренуо и предсједник РС Милорад Додик.

Члан Одбора за политички систем, правосуђе и управу Народне скупштине Миланко Михајлица наглашава да Специјално тужилаштво није оправдало очекивања.

- Оно је одавно зрело за укидање. Овакав рад Специјалног тужилаштва предмет је озбиљних критика и за то има много доказа - рекао је Михајлица наводећи да је један од приоритета да РС оспособи институције да процесуирају одговорне за организовани криминал.

Адвокат Владимир Раосављевић оцијенио је да је Специјално тужилаштво промашај и да је добра идеја да буде основано посебно одјељење у оквиру Републичког тужилаштва.

- У том одјељењу треба да буде запослен најквалитетнији кадар који знањем и искуством може да изнесе терет и најсложеније предмете - закључио је Раосављевић.

Специјално тужилаштво РС основано је крајем 2006. године.

Цијена новог закона

За примјену предложеног закона потребно је додатних 93.614 КМ годишње, јер ће осам окружних тужилаца постати републички тужиоци, а главни специјални тужилац постаће замјеник главног републичког тужиоца. Додатни новац потребан је и због предвиђених додатака на плате тужилаца и судија.

Учинак Специјалног тужилаштва РС

126 оптужница

281 оптужено лице

179 особа осуђено на затворске казне

495 година и један мјесец укупна затворска казна

12 особа добило условну казну

41 лице прошло са новчаном казном у укупном износу од 276.000 марака

29 ослобађајућих пресуда

15 милиона КМ вриједна одузета имовина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана