Кандидата 17 пута више него столица у Народној скупштини

Ведрана Кулага Симић
Кандидата 17 пута више него столица у Народној скупштини

БАЊАЛУКА - Политичке партије и независни кандидати, којима је дато зелено свјетло за учешће на општим изборима, убрзано се припремају за септембар и званични почетак кампање, а само у лов на гласове који воде у Народну скупштину Републике Српске иде готово 1.500 особа.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ је објелоданила све овјерене листе за изборе, а бирачи из девет изборних јединица, колико их има у РС, бираће укупно 83 посланика који би у идућем четворогодишњем мандату требало да кроје политику Српске.

Подаци указују да чак 31 политичка партија и коалиција жели да има своје представнике у будућем сазиву законодавне власти у Српској.

Листе су, и у овом изборном циклусу, предале кључне политичке партије које су у власти и опозицији, али и друге као што су “Живот”, Поткозарачки народни покрет, Отаџбинска странка, Демократски центар, Наша прича РС, те Слободна странка Српске, Ново доба, СНС ФБиХ, које су мање или нимало познате на домаћој политичкој сцени.

На свим тим листама налази се укупно 1.439 кандидата који ће на изборима 2. октобра тражити своју шансу за улазак у републички парламент у којем, с друге стране, имају столица за само њих 83.

То значи да за једну позицију, у просјеку, има 17 кандидата, а аналитичари истичу да је и ова изборна година потврдила раније тврдње да је политика и те како пожељно занимање.

Политиколог Филип Матић за “Глас” истиче да је очигледно и да, уз то, постоји велики број фантомских странака које се само формирају да би се могли регистровати посматрачи на изборима или чланови бирачких одбора.

- Странке које се формирају и пријаве на изборе само због тога и не добијају значајније гласове, нити могу да утичу на изборни резултат, тако да један дио кандидата постоји само због тога - истакао је Матић.

И узаврела политичка борба је, додаје, један од “криваца” за већи број странака и оних који би у посланичке клупе.

- Нејединство опозиције је створило неколико партија. Небојша Вукановић овај пут не иде заједно са СДС-ом, него има листу. Постоје и ДНС и ДЕМОС, некадашња Социјалистичка партија је на листама као двије, СП и СПС. Све то мало-помало доприноси све већем броју кандидата за Народну скупштину - рекао је Матић.

Отворено је, с друге стране, и питање колико је то добро или лоше.

- Већи број политичких партија и кандидата повећава “лично” гласање, оно за пријатеље, чланове породица и тако даље, гдје нема гласања за политике. Ту се губи на квалитету политичког живота, а с друге стране лијепо је чути да плурализам расте и да бирачи могу да гласају за већи број људи - казао је Матић.

Општи избори у БиХ су расписани за 2. октобар.

Функционери

На кандидатским листама парламентарних политичких партија за Народну скупштину је велики број народних посланика из још актуелног сазива који су добили повјерење страначких врхова да покушају да обнове мандат. Уз њих, добар дио мјеста на листама заузели су министри, локални функционери,  односно градоначелници, начелници, одборници, те други из јавног живота Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана