Како препознати сумњиве трансакције у банкама: Најопасније су мале уплате

Небојша Томашевић
Како препознати сумњиве трансакције у банкама: Најопасније су мале уплате

Иако је БиХ лани скинута са листе високоризичних земаља када је у питању прање новца и финансирање тероризма, подаци полицијских агенција, али и статистика тужилаштава говоре да та појава није искоријењена.

Стручњаци тврде да није риједак случај да се под велом разних уплата и пребацивања новца преко разних рачуна управо скрива финансирање терориста.

Према подацима Агенције за истраге и заштиту (СИПА) од 1. јануара до краја јуна ове године пријављене су 334 сумњиве трансакције новца у вриједности 30 милиона марака. У том периоду прикупљени су докази за један извјештај који се односи на финансирање тероризма, а за то дјело осумњичена је особа из ФБиХ.

Уредница часописа “Одбрана и безбедност” Јасмина Андрић истиче да је процесуирање финансијера тероризма једна од најбитнијих ствари у спречавању ове пошасти. Истиче да без финансија тешко да може да потраје било која терористичка организација без обзира на облик тероризма.  Према њеним ријечима, није једноставно испратити путеве банкарских трансакција, као ни откривање новца у кешу који иде терористима.

- За то су потребне и банкарска стручност и безбједносна оперативност. Док се терористичке организације константно унапређују по овим питањима чини се да безбједносне службе, ограничене бирократијом и законима о заштити података о личности, поприлично каскају за њима. Од виталног је значаја за борбу против тероризма спријечити финансирање ових организација и пресјећи им све путеве ка новцу, оружју и врбовању нових чланова - нагласила је Андрићева.

Истакла је да најчешћи извор финансирања терористичких организација долази из илегалних токова новца које је због тога потребно посебно пратити.

- Многе терористичке организације имају своје огранке у организованом криминалу, илегалној трговини наркотицима и оружја. Посебна опасност код финансирања тероризма је та то што се путања овог новца одлично маскира и тешко открива - рекла је Андрићева.

Директор Дирекције за спречавање тероризма Шпаркасе банке Недим Милишић недавно је изјавио да се финансирање терористичких активности углавном ради са мањим појединачним износима средстава, које је знатно теже системски открити или препознати као сумњиве.Он  сматра да је финансирање терористичких активности тешко открити и потребан је сталан мониторинг сумњивих трансакција новца.

Према ријечима Јасмине Андрић један од најопаснијих облика финансирања тероризма је онај када једна држава жели да подстакне тероризам у другој држави и тако доведе до смјене власти или промјене режима.

- У тим случајевима ставља се по страни чињеница да је тероризам глобални проблем и врши се подстицање тероризма да би се остварили политички циљеви изван територије сопствене земље. Најпознатији примјер је­ Иран који финансијски и на сваки други начин подржава Хезболах који сада већ има и статус политичке организације која учествује у политичком животу Либана. ОВК је добијала подршку из Албаније, а касније и сасвим јавну подршку САД. Ово и јесте један од кључних проблема зашто нема колективног одговора на тероризам, јер постоје двоструки стандарди, оно што за једне јесте тероризам за друге није и обрнуто - појаснила је Андрићева.

Према подацима Глобалне иницијативе против транснационалног организираног криминала са сједиштем у Женеви институције у земљама западног Балкана имају мало истрага и кривичног гоњења и осуда у предметима прања новца.

Осим подизања оптужнице против Сене Хамзабеговић за финансирање тероризма у БиХ још нико није процесуиран до краја и осуђен за то кривично дјело.

Тужилаштво БиХ је крајем септембра оптужило Хамзабеговићеву да је 230.000 КМ дала за финансирање терористичких активности.

Она је од 2013. до 2018. године својим новцем помогла држављане БиХ и прикупљала новац за ратнике из БиХ који у се борили на страни ИСИЛ-а, као и терористичких формација “Јахбет ал-Нусра”, “Ал-Нусрах Фронт”.

Управо слање новца супругу Мурадифу Хамзабеговићу, који је био високопозиционирани припадник ИСИЛ-а, открило је њене нелегалне радње.

У Тужилаштву БиХ су нам рекли да је у току неколико предмета који се односе на кривична дјела тероризма, као и финансирања тероризма.

- Постоји више предмета који су у различитим фазама, али у интересу истраге, детаље не можемо давати. Прије два мјесеца подигнута је оптужница у једном предмету који се односи на финансијска средства од више стотина хиљада марака. Суђење је у току - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Рамиз Зијад Хоџић, поријеклом из БиХ, недавно је у САД осуђен на осам година затвора због финансирања тероризма. Он је осуђен јер је пребацивао новац појединцима у два града у БиХ и у Црној Гори као помоћ породицама бораца у Сирији, Ираку и другдје.

Када је у питању спречавање финансирање тероризма ствари са мртве тачке у БиХ су почеле да се помјерају 2020. године када је БиХ скинута са “сиве” листе Радне групе за финансијске мјере против прања новца (ФАТФ) јер је испунила одређене законске обавезе. Поменута листа означава земље за чије режиме се вјерује да имају “стратешке недостатке” за борбу против прања новца или финансирања тероризма, али су спремне да раде на побољшању свог законодавства и праксе.

Министарство безбједности БиХ урадило је процјену ризика од прања новца и финансирања тероризма у БиХ за период 2018 - 2022. године  и утврдило да је ризик од финансирања тероризма у БиХ средњи.

Нове методе

Андрићева каже да су терористи сада све обученији и способнији не само у руковању наоружањем већ и у руковању рачунарима.

- Све су софистицираније методе терориста тако да се у будућности може очекивати више сајбер тероризма који укључује свакако и хакерске нападе на државне системе у електронском простору, али и на банкарске системе - рекла је Андрићева.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана