Како је Конаковић помогао Србији

Вељко Зељковић
Како је Конаковић помогао Србији

БАЊАЛУКА - Изјава министра спољних послова у Савјету министара БиХ Елмедина Конаковића да је резолуција о Сребреници шанса за Сарајево да обнови тужбу против Србије пред Међународним судом правде и затражи ратну одштету, много је помогла Србији да у УН образложи своју позицију у вези с овим документом, те да у коначници и утиче на сам исход гласања.

Истакао је ово министар спољних послова Србије Марко Ђурић појашњавајући како је Конаковићева изјава помогла да се докаже да овдје није ријеч ни о каквом помирењу и поштовању према жртвама, већ о покушају да се српски народ означи као геноцидан и да се од Србије изнуди ратна одштета. Навео је да је након овог признања Србија могла лакше да докаже да је ријеч о политичкој освети с циљем понижења, жигосања и кажњавања цијелог српског народа.

Ђурић је рекао да му је, с друге стране, жао због такве позиције Сарајева зато што сматра да двије стране морају да буду неупоредиво одговорније у односу једних према другима баш зато што представљају различите народе, односно народе различитих вјероисповијести и различитих идентитета.

- Морамо да покажемо неупоредиво више поштовања једних према другима. У том међусобном односу Србија жели да развија квалитетне односе са свим земљама у региону, јер жели да се покаже као искрени пријатељ, баш као што се показало за време пандемије, када смо први испоручивали вакцине земљама у региону - поручио је Ђурић.

Указао је и да је то што је Србија, када је ријеч о резолуцији о Сребреници, успјела да 107 земаља привуче на своју страну јасан сигнал онима који би покушали да КиМ “угурају” у УН да ће се суочити са озбиљним и енергичним отпором.

- Након овога, што је објективно апсолутни морални банкрот предлагача резолуције, два пута ће сада сви размислити пре него што крену против Србије са неким новим предлогом. Начин на који је она прошла и отпор који смо пружили апсолутно ће служити као фактор одвраћања за све потенцијалне друге нападе - нагласио је Ђурић.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац осврнуо се на иступе предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировића, за кога је рекао да сада лажима покушава да оправда бошњачки дипломатски фијаско у Њујорку.

- Можете мислити како је убједљива побједа када бошњачки члан Предсједништва БиХ сваки дан мора убјеђивати јавност да је уопште постигнута - навео је Кошарац поводом најновије Бећировићеве тврдње да је БиХ убједљиво побиједила и да је то “немогуће оспорити”.

Наводи и да, што се тиче саме резолуције, њени предлагачи и лобисти нису поразили никога осим Устав и законе БиХ, поручујући да је највећи проблем бошњачких елита то што сматрају да БиХ припада само њима.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић саопштио је да ће ускоро бити издата брошура са именима свих који су наведени као жртве Сребренице, а били су живи на дан отварања Меморијалног центра у Поточарима.

Лоша процјена

Водећи истраживач у Центру за геополитику Универзитета у Кембриџу Тимоти Лес оцијенио је недобијање очекиване подршке у вези са овом резолуцијом као лошу вијест за Запад који је желио да пошаље снажну политичку поруку Србима, да им недостаје међународна подршка. Сматра да је Запад резолуцијом и гласањем увриједио Србе у кључном тренутку у међународним односима када би требало да покушава да их доведе у западни табор, а не да Србе гура ближе Русији и Кини. Каже да то говори о идеолошком фундаментализму неких западних лидера који су слијепи за стратешке интересе. Како је додао, резолуција о Сребреници је уједно и лоша вијест за истину јер се ради о питању за историчаре, а не за дипломате које се воде искључиво политичким прорачунима, не чињеницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана