Како је донесена одлука о отказивању вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи: Уз ручак минирали долазак српске војске

Дарко Момић
Како је донесена одлука о отказивању вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи: Уз ручак минирали долазак српске војске

БАЊАЛУКА - Одлука о одгађању војне вјежбе Оружаних снага БиХ и Војске Србије, која је требало да буде одржана од 9. до 16. октобра ове године, донесена је почетком септембра на радном ручку у ресторану “Сирано” у Варешу, открива наш лист.

Према тврдњама извора “Гласа Српске” одлично упућеног у дешавања у Министарству одбране БиХ, радном ручку на којем је договарано под којим изговором ће бити одгођена заказана војна вјежба присуствовали су министар одбране БиХ Сифет Поџић, начелник Заједничког штаба ОС­ БиХ генерал Сенад Машовић, те чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић. Наш саговорник каже да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик не само да није присуствовао том ручку већ није ни позван, истичући да на ручку нису били ни замјеници министра, ни замјеници начелника ЗШ ОС БиХ из реда Срба и Хрвата.

- Највише позиционирани српски кадрови у МО БиХ, замјеник министра Мирко Околић и замјеник начелника ЗШ Гојко Кнежевић, од 3. до 8. септембра били су у службеној посјети Србији, Црној Гори и Грчкој. Министар Сифет Поџић је знао да њих двојица у том периоду неће бити у БиХ и зато је и заказао радни ручак за 6. септембар. Међутим, интересантно је да ручку због болести није присуствовао ни замјеник министра из хрватског народа Мијо Крешић, као ни замјеник начелника ЗШ Ивица Јеркић - објашњава наш извор.

Према нашим изворима, нема никакве сумње да је на том радном ручку донесена одлука о одгађању војне вјежбе коју је касније у дјело спровео Сифет Поџић.

- Бошњаци у МО и ОС БиХ настојали су на све могуће начине да одгоде вјежбу, јер им је сметало то што је Војска Србије у касарни на Мањачи требало да прикаже своје борбене могућности и способности. Сифет Поџић је одлуку о одгађању вјежбе донио под прозаичним и несувислим изговором погоршане епидемиолошке ситуације и недостатка финансијских средстава због неусвајања буџета БиХ, али та његова одлука је мимо закона и Устава БиХ, јер за њу није имао сагласност Предсједништва БиХ, осим очигледно усмене сагласности Комшића и Џаферовића коју је добио на тајном ручку - објашњава наш саговорник.

А да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик није био ни позван на радни ручак који је одржан под велом тајне, потврдио је и шеф његовог кабинета Данијел Драгичевић.

- Колико ме сјећање служи, нисмо ни добили позив за тај радни ручак, а ако је и стигао, српски члан Предсједништва БиХ од ступања на ту функцију се држи праксе да не присуствује таквим догађајима и сијелима - каже Драгичевић за “Глас Српске”.

Смјена

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија донио је одлуку о смјени министра одбране Сифета Поџића због његове самовољне и противуставне одлуке о одгађању војне вјежбе. Ипак, за Поџићеву смјену је потребна сагласност Парламента БиХ, а странке са сједиштем у Сарајеву су већ најавиле да неће дати подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана