Јовановић за „Глас“: Да су слушали Кисинџера, не би било проблема у БиХ

Вељко Зељковић
Јовановић за „Глас“: Да су слушали Кисинџера, не би било проблема у БиХ

Бивши дипломата, Владислав Јовановић, сматра да данашњих проблема у БиХ не би било да је администрација бившег америчког предсједника Била Клинтона слушала савјете Хенрија Кисинџера, моћног дипломате који је је јуче преминуо у стотој години.

Према ријечима нашег саговорника, виши ниво разумијевања прилика, који је Кисинџер исказивао у вези са простором некадашње Југославије, сасвим извјесно је плод чињенице да је рођен у Баварској, гдје је, уосталом, и стасао, као и чињенице да се посвећено бавио историјом ове регије.

Открива како је имао прилику да упозна Кисинџера, истичући да се радило о једном, прије свега, реалном политичару, чијим су одласком САД изгубиле некога ко је вјеровао у дијалог и компромис.

- Све што је рађено током деведесетих на просторима Балкана, он није одобравао. Имао је сасвим другачије мишљење како све то решити, а да при томе то буде и трајно, а не привремено. Нажалост, тадашња Клинтонова администрација није видела толико далеко колико он, што га је красило кроз читаву његову политичку каријеру. Уосталом, и ово данас што се дешава на овим просторима указује ко је био у праву. Треба прочитати неке од његових књига, поготово политичари, доносиоци одлука. Он је у њима све лепо објаснио, али и указао на потенцијалне опасности и евентуална решења. Да су га слушали, не би било данашњих проблема у БиХ, али и на Косову, не би било ни рата у Украјини, али ни америчко-кинеских тензија - наводи за “Глас Српске” Јовановић.

Подсјећамо, ниједан човјек у посљедњих пола вијека није имао дубљи и трајнији утицај на спољну политику САД од Кисинџера. Остаће упамћен као неко ко је остварио историјске успјехе у нормализацији америчко-кинеских односа. Његови напори довели су и до историјских разговора САД и Совјетског Савеза о контроли наоружања, проширења веза између Израела и његових арапских сусједа и Париског мировног споразума са Сјеверним Вијетнамом. Али исто тако, како наводе поједини аналитичари, Кисинџер је у своје вријеме утро и пут за злоупотребе људских права, као што су неселективно бомбардовање у Азији, дестабилизација демократски изабраних социјалистичких лидера и подршка немилосрдним проамеричким диктаторима широм свијета.

Умро је јуче у свом дому у Контектикату. Биће сахрањен у кругу породице, а касније ће у Њујорку бити одржана јавна комеморативна служба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана