Једно суђење из 124 пријаве за корупцију

Горан Маунага
Једно суђење из 124 пријаве за корупцију

Бањалука - Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ примила је прошле године 124 пријаве са индицијама коруптивног понашања у ентитетским и институцијама БиХ, али је у већини случајева остало непознато да ли има елемената за покретање кривичне истраге, док је само у једном покренуто суђење.

Директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ Сеад Лисак истакао је у годишњем извјештају да су све поднеске доставили на поступање релевантним институцијама, али да су у само 42 случаја добили одговор надлежних институција у вези са прослијеђеним пријавама.

- У 21 случају пријаве су биле неосноване или су надлежне институције донијеле наредбу о неспровођењу истраге. У 16 предмета пријава је била основана и спроведене су или још трају мјере из надлежности институција. У једном предмету тренутно се води судски поступак, док су се у четири предмета институције огласиле ненадлежним за даље поступање - навео је Лисак.

У извјештају Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ наведено је да је против полицијских агенција на нивоу БиХ, кантоналних и ентитетских министарстава унутрашњих послова и полицијских управа под њиховом надлежношћу примљено десет пријава.

- Ријеч је о коруптивним кривичним дјелима, притужбама на рад руководилаца и полицијских службеника, злоупотребама службеног положаја, дискриминацији и мобингу, подмићивању полицијских службеника, одавању тајних података, неправилности у раду и у спровођењу јавних огласа за запошљавање - истакнуто је у извјештају.

Против Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ и судова и тужилаштава у РС и ФБиХ поднесено је девет пријава које указују на корупцију. Пријаве су се односиле на злоупотребу службеног положаја, неправилности у раду службеника и спровођење јавних огласа. Притужби је било и на рад судија и у вези са доношењем тужилачких наредби о неспровођењу истраге.

Против министарстава на нивоу БиХ и ентитетских стигло је шест пријава које се односе на нелегално издавање одобрења за изградњу објеката, злоупотребу службених овлашћења, примање дара и других облика користи и дискриминацију.

Против руководилаца и запослених у јавним предузећима, заводима, фондовима, службама за запошљавање и аеродромима упућено је 46 пријава са индицијама да су уплетени у коло корупције. Пријаве су се најчешће односиле на спровођење поступка избора руководиолаца, злоупотребу службеног положаја, примање мита, мобинг, јавне набавке и пријаве у вези са запошљавањем.

На удару узбуњивача нашли су се и порезници против којих су примљене четири пријаве. У три случаја пријављени су инспекцијски органи, а на образовне установе се односило 11 случајева. Против општина примљено је 14 пријава, здравствених установа на свим нивоима шест, а банака и приватних предузећа 15 пријава.

Лисак је у извјештају истакао да су због унапређења поступања са пријавама о индицијама корупције у сарадњи са развојним програмом УН у БиХ израдили базу података, пратећи софтвер за пријаву корупције и заштиту оних који подносе пријаве, те да ће та база ускоро бити на располагању надлежним институцијама.

Предсједник Центра за хуману политику Момир Дејановић каже да извјештај Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ, као и у случају других институција, показују само привид рада и непостојање стварне борбе против корупције у БиХ.

- Ту се открије и санкционише мање од пет одсто случајева корупције. Када су корумпирани правосуђе и друге институције власти, политичке партије, избори, представници међународне заједнице и многи други, онда је борба против корупције борба против вјетрењача - каже Дејановић.

Истакао је да је промјена корумпираног система основни услов за борбу против корупције у БиХ, али да то још нису схватиле многе организације цивилног друштва, наводећи да оне годишње троше милионе марака на активности које немају везе са стварном борбом против корупције.

Заштита подносилаца пријаве

Законом је омогућена заштита лица која пријављују корупцију, а Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ је прошле године примила десет захтјева за додјелу статуса заштићеног пријављивача корупције.

Утврђено је да у седам случајева не постоје услови за додјелу статуса заштићеног пријављивача корупције, док у неким од тих случајева на подносиоце није могао да буде примијењен закон. У два предмета додијељена је заштита, док је један захтјев у фази обраде. У једном случају донесена је инструкција о отклањању штетних радњи учињених према заштићеној особи због престанка радног односа у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Поднесене пријаве у 2015. години

46 - јавна предузећа, фондови и заводи

15 - банке и приватна предузећа

14 - општине

11 - образовне установе

10 - полиција

9 - ВСТС, судови и тужилаштва

6 - здравствене установе

4 - пореске управе

3 - инспекција

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана