Јачати везе Кине и БиХ у области туризма, енергетике и трговине

Срна
Јачати везе Кине и БиХ у области туризма, енергетике и трговине

Сарајево - Кинески премијер Ли Кећанг изјавио је да је Кина заинтересована за увоз производа из БиХ, као и за повећање сарадње у сектору туризма, посебно за улагања у туристичку инфраструктуру.

Он је се данас у Дубровнику на маргинама Осмог самита Кине и 16 земаља централне и источне Европе састао са предсједавајућим Савјета министара у техничком мандату Денисом Звиздићем и том приликом рекао да Кина жели да прошири сарадњу са БиХ са нагласком на мала и средња предузећа, саопштено је из Савјета министара у техничком мандату.

Звиздић је истакао да је БиХ заинтересована за унапређење и јачање веза са Кином у области туризма, енергетике и транспорта гдје постоји знатан потенцијал за улагања и развој, као и за извоз пољопривредних производа у ову земљу, као што су млијечни производи, мед и вино, што би увелико допринијело повећању обима производње.

Напоменувши да већ постоје споразуми о пољопривредној сарадњи и трговини, он је истакао да је кроз иницијативу “Један појас, један пут” дошло до јачања политичких и економских односа, те да скори почетак изградње блока седам Термоелектране у Тузли представља конкретан примјер релизације идеја у оквиру самита.

Звиздић је упознао саговорника о тренутној политичко-економској ситуацији у БиХ и региону, напоменувши да је БиХ испунила све услове Брисела и да очекује добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, чиме односи БиХ и ЕУ добијају нову динамику.

Звиздић је захвалио премијеру Кине на подршци да Сарајево сљедеће године буде домаћин Петог самита градоначелника главних градова платформе “17 плус један”, истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана