Извјесна нова бура у парламенту: Могу двије плате, али не и дупле функције

Маријана Миљић Бјеловук
Извјесна нова бура у парламенту: Могу двије плате, али не и дупле функције

БАЊАЛУКА - Да посланици истовремено не могу бити и директори јавних установа и предузећа кључна је одредба Нацрта закона о спречавању сукоба интереса у органима власти РС који је на дневном реду сједнице републичког парламента заказаној за 2. новембар.

Креатор овог закона је СДС, а шеф Клуба посланика те странке у Народној скупштини РС Вукота Говедарица рекао је да је на изради рјешења радио тим стручњака све са циљем да се појам сукоба интереса прецизно уреди.

- Јавност у Српској се више пута увјерила да се постојећи Закон о спречавању сукоба интереса не поштује, а разлози су немушти. Актуелна власт је направила ругло од појма који дефинише спречавање сукоба интереса. Несхватљиво је и непојмљиво то што раде јер у класичан сукоб интереса и неспојивост функција доводе одређене функционере - казао је “Гласу” Говедарица.

Као примјер навео је да посланици Народне скупштине бирају владу, која затим касније оне који су за њих гласали поставља за директоре јавних институција, а који надаље извјештај о свом раду подносе парламенту.

Говедарица је нагласио да су новим законом о спречавању сукоба интереса све те ствари уредили на прецизан начин, те да су предложеним рјешењима обухваћени и извршни директори којих нема у тренутном закону.

- Прописане су и драконске казне, јер су оне тренутне најминималније могуће. Закон није против теорије да се не могу из буџета Српске примати двије плате. Наш фокус је искључиво на функционерским позицијама, односно да не могу људи бити на двије или више функција у извршној и законодавној власти - поручио је Говедарица.

Као примјер навео је да љекар који ради у болници може истовремено бити посланик, јер се у здравственој установи не налази ни на каквој функцији. 

- Али са друге стране, истовремено љекар не може бити директор здравствене установе и посланик. То су неспојиве функције. И под хитно је потребно томе стати у крај - казао је Говедарица.

СДС је, наводи, предложио закон који је прецизан у сваком слову и свакој ријечи.

- Ако посланици желе да промијене ствари рјешења су испред њих. Надам се да ће доћи до расправе јер не бих волио да актуелна скупштинска већина у пословничкој норми од 24 сата пред само засједање поднесе захтјев за скидање са дневног реда закона који смо предложили. Требамо отворити широку дискусију и то искључиво о квалитету закона који смо предложили - поручио је Говедарица.

Подсјетио је и да је посљедњи покушај да се ово питање ријеши био прије деценије, али до тога није дошло.

- Прије десетак година нисмо могли ни предвидјети да овакав хаос може настати када је ријеч о овој проблематици. Влада је и недавним измјенама проширила радијус кретања када је ријеч о сукобу интереса. Како је кренуло најбоље би било да закона и нема и да ту ради ко шта хоће, што и имамо реално. У преводу имамо закон који не поштују - закључио је Говедарица. 

Из СНСД-а наводе да  су раније подржавали законе СДС-а како у форми приједлога, тако и нацрта.

- Нећу да искључујем ниједну могућност ни када је ријеч о њиховом закону о спречавању сукоба интереса. Генерално, ту област би требало уредити. Било би боље да је тај закон предложила Влада али, ево, закон СДС-а је на столу. Имам одређених замјерки. Неке ствари би другачије формулисао - казао је “Гласу” посланик СНСД-а у републичком парламенту Срђан Мазалица.

На који начин и колико закон треба бити ригорозан, наглашава, рећи ће посланици.

- Увијек постоје подијељена мишљења о овим рјешењима, јер оваквим законом, између осталог, народни посланици ограничавају себе и своја права. Зато је важно да они буду објективни, непристрасни и да добро изважу шта је то сукоб интереса и неспојивост функција - поручио је Мазалица.

Додик

О дуплим функцијама причало се и раније, а предсједник СНСД-а Милорад Додик је након општих избора у октобру прошле године изјавио да ће та странка операционализовати став да изабрани или именовани функционери могу обављати само једну функцију.

- СНСД ће, у складу са ранијим опредјељењем, кроз органе странке операционализовати став да изабрани или именовани функционери могу обављати само једну функцију - рекао је Додик. Међутим, та идеја послата са адресе СНСД није спроведена у дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана