Изетбеговић: Предсједништво СДА не прихвата измјену структуре Уставног суда БиХ

Срна
Изетбеговић: Предсједништво СДА не прихвата измјену структуре Уставног суда БиХ

САРАЈЕВО - Предсједништво СДА не прихвата захтјев да се измијени структура Уставног суда БиХ која подразумијева престанак мандата судијама које именује предсједник Европског суда за људска права, изјавио је предсједник ове странке Бакир Изетбеговић.

"Уставни суд БиХ је дејтонска категорија, као и само постојање ентитета, и било какво једнострано оспоравање Уставног суда представља кршење Дејтонског мировног споразума и напад на уставни поредак БиХ", рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву представљајући закључке Предсједништва СДА.

Он је истакао да се о измјени структуре Уставног суда БиХ може разговарати унутар реформе комплетног правосуђа БиХ, наводећи да стране судије могу бити замијењене домаћим тек када БиХ испуни услове за, како каже, пуноправно чланство у ЕУ и НАТО-у.

"И у том случају реформа Уставног суда мора бити дио шире уставне реформе којом би се омогућило функционисање БиХ без бојкота и блокада", мишљења је Изетбеговић.

Изетбеговић је позвао представнике међународне заједнице, укључујући и високог представника Валентина Инцка, да предузму мјере да криза коју је, како каже, проузроковао члан Предсједништва из Републике Српске Милорад Додик, не би доживјела ескалацију са непредвидим посљедицама.

Према његовим ријечима, Предсједништво СДА је поздравило одлуку Представничког дома Парламента Федерације БиХ којом се одбија позив Народне скупштине Републике Српске за дефинисање граничне линије.

Изетбеговић је позвао чланове Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Централне изборне комисије да покрену процедуре смјене Милана Тегелтије и Бранка Перића због присуства на, како је рекао, "парадржавном политичком скупу који је организовао Милорад Додик, а чији је циљ рушење уставног поретка БиХ".

Лидер СДА је позвао ХДЗ БиХ да предлагањем предсједника Федерације БиХ покрене процес успостављања извршне власти у ФБиХ.

Он је позвао све политичке актере у БиХ да се стриктно придржавају Устава, поштују принцип владавине закона и престану са генерисањем криза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана